Mit tesz az Európai Parlament a szociális biztonság javításáért? A parlament sajtóosztályának összefoglalója.

A munkanélküliségi ráta összességében ugyan csökkenő tendenciát mutat, mégis nagyok a különbségek az egyes tagországokban, közben pedig Európa társadalma öregszik, valamint a digitalizáció miatt kialakult új üzleti modellek igyekszenek kikerülni a szociális rendszerek kötelezettségeit.

Az EU intézkedései a szociális Európáért

Az unió számos lépést tett a közelmúltban a foglalkoztatás növeléséért: az Európa 2020 stratégia például olyan intézkedéseket takar, amelyek célja, hogy a 20–64 éves korosztály 75 százalékának legyen munkája. A foglalkoztatást segíti az EU álláskeresési portálja is, az EURES, amelynek célja, hogy hidat képezzen a munkaadók és az álláskeresők között. Az EU ennek pénzügyi vonatkozását is támogatja az Európai Szociális Alapon (ESZA) belül elkülönített forrásokkal.

A fiatalok kiemelt figyelmet kapnak ezen a téren. Az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés célja, hogy támogassa a fiatalokat azokban a régiókban, ahol az ifjúsági munkanélküliség 2012-ben meghaladta a 25 százalékot. Az Európai Szolidaritási Testület pedig új lehetőségeket kínál az önkéntes munkára Európa-szerte.

A parlament 2016 elején támogatta egy, a feketemunka visszaszorítását célzó európai fórum felállítását, amelynek egyik célja, hogy erősítse a tagállamok együttműködését ezen a téren.

Az Európai Bizottság áprilisban ismertette a szociális jogok európai pillérére vonatkozó terveit, amely rögzít egy sor kulcsfontosságú alapelvet és jogot, hogy javítsa a munkaerőpiacok és jóléti rendszerek működését. A parlament a javaslathoz fűzött jelentésében arra kérte a bizottságot, hogy garantálja a megfelelő munkakörülményeket minden állásfajta esetében, támogassa a munka és a magánélet közötti egyensúly megteremtését és tegyen lépéseket a gyerekmunka ellen.

A férfiak és nők nyugdíja között átlagosan nagyjából 40 százalékos különbség van Európában. Az EP-képviselők a júniusi plenáris ülésen számos olyan javaslatról szavaztak, amelyek ezt a különbséget csökkentenék.

Az Európai Unió jövője – Hogyan tovább?

Az Európai Bizottság az EU jövőjéről folyó vita részeként június végéig öt témában tesz közzé vitaanyagokat: Európa szociális dimenziójának kialakítása, az európai gazdasági és monetáris unió elmélyítése az öt elnök 2015. júniusi jelentése alapján, a globalizáció kiaknázása, Európa védelmének jövője, az uniós pénzügyek jövője.

A vitaanyagok elképzeléseket, javaslatokat, lehetőségeket és forgatókönyveket mutatnak be arra vonatkozóan, hogy hogyan fog kinézni Európa 2025-ben, és mintegy vitaindítóként szolgálnak.