Az Eurobarometer friss felmérése szerint a magyarok már menekültügyet tekintik a legnagyobb európai kihívásnak, a migránsok munkáját pedig az egyik legnagyobb arányban utasítják el.

Míg 2013 júniusában a magyarok 8 százaléka, addig 2015 szeptemberében már 65 százaléka jelölte meg a bevándorlást mint az Európai Unió és a tagállamok előtti három legnagyobb kihívás egyikét – derül ki az Eurobarométer csütörtökön közzétett felméréséből. Az 57 százalékpontos elmozdulás az egyik legnagyobb az unióban: csupán Csehországban (11-ről 69 százalékra) és Olaszországban (10-ről 67 százalékra) fordult meg hasonló mértékben a közvélekedés.

A migrációtól mindazonáltal a máltaiak tartanak leginkább: 83 százalékuk jelölte meg a top 3 kihívások között – igaz, itt 2013-ban is már 36 százalékos volt az arány, amit abban az évben csak az egyesült királyságbeli 37 százalék múlt felül.

Az unió egészét tekintve a polgárok szerint a legnagyobb kihívás továbbra is a munkanélküliség: az első három közt ezt a problémát a megkérdezettek 49 százaléka jelölte meg, míg a migráció mutatója 47 százalék. (A magyar megkérdezettek 53 százaléka említette a munkanélküliséget az első három kihívás között.) A trend azonban európai szinten is egyértelmű: a munkanélküliség 2013 júniusában még 55 százalékot kapott, a bevándorlás pedig mindössze 14 százalékot.

Az uniós polgárok kétharmada (66 százalék) szerint a migráció problémáját „több-kevésbé” európai szinten kell kezelni; ez nagyjából megfelel a magyar álláspontnak is (69 százalék).

Azt, hogy az EU nemrégiben prioritási forrásokat különített el a menekülthullám miatt leginkább érintett tagállamok támogatására, uniós átlagban 62 százalék tekintette „jó dolognak” – Magyarországon ez az arány 64 százalék.

Sokkal jobban eltér az uniós átlagtól a magyar vélemény, amikor azt kérdezik, „egyetért-e azzal, hogy országának bizonyos szektorokban szüksége van a migránsok munkájára”. A magyarok mindössze 24 százaléka válaszolt erre igennel – ennél elutasítóbbak csak a bolgárok és a szlovákok voltak. Az uniós átlag 51 százalék, a migránsok munkaerejét leginkább a svédek (77 százalék), a dánok és a németek (72–72 százalék) tekintették szükségesnek.