A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első euróalapú részvénybevezetését valósítja meg október 9-én a Shopper Park Plus Zrt.: a régióban 18 kiskereskedelmi bevásárlópark portfóliót tulajdonló és üzemeltető társaság új törzsrészvények forgalomba hozatalát és törzsrészvényeinek bevezetését tervezi a BÉT Prémium kategóriájában.

A Shopper Park Plus a 2022-es ingatlanportfólió-akvizíciót követően elindította a tőzsdei bevezetés előkészítését, és ennek sikeres lezárását követően szabályozott ingatlanbefektetési társasági (SZIT) formában működik majd.

A társaság portfóliójában 14 magyarországi és – leányvállalatokon keresztül – 4 csehországi ingatlan található, ezeket 2022 júniusában vásárolta meg. Közleményük szerint a megvásárolt ingatlanoknál jövőbeli energiahatékonysági beruházásokkal portfóliószinten 30 százalékos energiamegtakarítást céloztak meg.

A Shopper Park Plus többségi részvényese a kereskedelmi ingatlanok piacán működő Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. által kezelt befektetési alap. Az Adventum Csoporthoz tartozó befektetési alapok 700 ezer négyzetmétert meghaladó iroda- és kereskedelmi ingatlant tulajdonolnak, a kezelt vagyon érteke 1 milliárd euró.

A társaság a magyar és cseh piac mellett a jövőben Kelet-Közép-Európa további országaiban is terjeszkedne – nyilatkozta Bárány Kristóf, az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. alapító partnere.

A Shopper Park Plus újonnan kibocsátásra kerülő törzsrészvényei október 9-én 9.00 órától október 20-án 14.00 óráig jegyezhetők euróban lakossági befektetők számára. Az intézményi értékesítésben részt vevő hazai befektetők számára az ajánlati időszak október 16-án 9.00 órakor kezdődik, és október 20-án 18.00 órakor fejeződik be.

A lakossági befektetők 11,5 eurós maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot. A végleges árat az értékesítés lezárását követően a kibocsátó a forgalmazókkal történt egyeztetést követően az ársávon belül határozza meg. Amennyiben a kialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a különbözetet visszatérítik.

A részvényjegyzésben az OTP Bank Nyrt. és a Concorde Értékpapír Zrt. forgalmazóként vesz részt. Az újonnan kibocsátott törzsrészvények jegyzésére az OTP Private Banking és az OTP Global Markets, valamint a Concorde lakossági ügyfelei jogosultak.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Shopper Park Plus Zrt.-nek a bérleti és üzemeltetési díjak és a működtetéshez kapcsolódó kiadások különbözetéből adódó bruttó eredménye 2022-ben 8,8 millió euró nyereséget mutatott.

A működési eredmény tavaly 27,2 millió euró volt, az előző évi 335 ezer euró veszteség után. Az átfogó eredmény pedig 332 ezer euró veszteségből 2022-ben 23,2 millió euróra nyereségbe fordult át ugyanebben az időszakban.

(Forrás: MTI)