Az Európai Unió hivatalos észrevételeket nyújtott be az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának arról a vizsgálatról, amelyet a minisztérium jelenleg folytat a gépjármű-behozatal nemzetbiztonságra gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Az EU álláspontja szerint a folyamatban lévő vizsgálat nem jogszerű, nincs tényszerű alapja, és ellentétes a nemzetközi kereskedelmi szabályokkal, hasonlóan ahhoz a vizsgálathoz, amely idén korábban vámok kivetését eredményezte az acél- és alumíniumtermékek esetében.

Beadványában az EU ismételten kifejezésre juttatja: határozottan ellenzi, hogy egyre többször kerül sor olyan intézkedések meghozatalára, melyek feltételezett nemzetbiztonsági okokon alapulnak, de a gazdasági protekcionizmus célját szolgálják.

Az EU és az USA gépjárműipara túlnyomórészt más-más piaci szegmensekre specializálódik, az uniós import pedig nem jelent veszélyt az Egyesült Államok gépjárműiparára, mely megfelelően működik. Ha viszont korlátozó intézkedések bevezetésére kerül sor, az alá fogja ásni az USA gépjárműágazatában jelenleg érvényesülő kedvező tendenciákat – olvasható az Európai Bizottság közleményében.