Idén a magyar utazók 73 százaléka köt utasbiztosítást, ez a tavalyihoz képest 7 százalékos növekedés – olvasható a Genertel felmérésében.

Tavalyhoz képest nem változott érdemben azok aránya, akik nem engedhetnek meg maguknak utazást; 2015-ben 50 százalék, idén 48 százalék nem utazik sehová. Belföldön 34 százalék utazik (2015-ben 35 százalék), külföldre pedig tavalyhoz képest 2 százalékkal többen, 18 százalék tervez utazást. A külföldi nyaralást választók közül 3 százalék Horvátországban nyaral – ez minden ötödik megkérdezettnek a külföldi úti célja.

Pozitívumnak nevezhető, hogy némileg többen kötnek utazásaik előtt utasbiztosítást; a tavalyi 68-hoz képest a válaszadók 73 százaléka mondta azt, hogy minden esetben köt, míg 8 százalék csak néha – 2015-ben az utóbbiak aránya 6 százalék volt. A tavalyi 26 százalékhoz képest 19 százalékra csökkent azok aránya, aki soha nem kötnek biztosítást.

„Még mindig nagyon ár-érzékeny a magyar piac. A tavalyi 34 százalékhoz viszonyítva idén közel 40 százalék válaszolta azt, hogy kizárólag ár alapján dönt egy utasbiztosítás mellett. Csökkent viszont a kiegészítők fontossága; idén már csak minden ötödik ember dönt ez alapján, a tavalyi 27 százalékkal szemben”  – emelte ki Basa Adrienn, a Genertel marketingvezetője.

Elenyésző mértékben nőtt azok száma, akik az adott biztosító ismertsége vagy ajánlása miatt döntenek a biztosítás mellett. Ennek oka talán a magyar biztosítási piac egyik szereplőjét érintett tavalyi csőd lehet.

A válaszadók 40 százaléka interneten köti meg biztosítását, de az elmúlt évhez hasonlóan, még mindig többen (44 százalék) választják a klasszikus személyes kötést. 10 százalék alatti a telefonon kötők aránya.

Ami a preferált napidíjakat illeti, nincs eltérés tavalyhoz képest; 45 százalék 200-400 forint, 37 százalék 400-900 forint közötti sávban mozgó díjat tart reálisnak.

Kiderült az is, hogy az utazók többsége, közel 60 százalék a családdal együtt megy nyaralni, 30 százalék a párjával, míg 10 százalék a barátaival tölti a nyaralást.

Kocsival szeretünk menni: közel 80 százalék saját vagy a barátok gépjárművével indul útra. Elenyésző azoknak a száma, akik a szervezett buszos utazást preferálják.

Arra a kérdésre, hogy mitől félnek a leginkább nyaralás alatt, 66 százalék válaszolta azt, hogy az esőtől, 11 százalék attól, hogy baleset éri a gyereket, 11 százalék az otthoni lakást érhető betöréstől és 13 százalék a kocsi lerobbanásától az út során.

A Genertel Biztosító Zrt. a tavalyi után, idén is 1000 főt kérdezett meg az utasbiztosítási felmérésekor.