Több étteremvezetőnek gondot okozott év elején, hogy miként kell a felszolgálási díjat (szervízdíj) elszámolni. A KamaraOnline megkérdezte az adóhatóságot.

Szervízdíj-ügyben a NAV-tól a következő tájékoztatást kaptuk:

A felszolgálási díj az általános forgalmi adóról szóló törvény alapján az éttermi, vendéglátási szolgáltatás adóalapjába tartozik.

A felszolgálási díj összegét az éttermi, vendéglátási szolgáltatást nyújtó adóalanynak az általa teljesített ügylet keretében nyújtott, eltérő adómérték alá tartozó szolgáltatások között – azok ellenértéke alapján – arányosan meg kell osztania.

A jelenleg forgalomban lévő pénztárgépeknek alkalmasnak kell lenniük a felszolgálási díj, mint önálló tételsor feltüntetésére, a szükséges áfa mérték szerinti forgalmi gyűjtőbe sorolva az adott tételsort. Ezen például „szervizdíj 18%” vagy szervizdíj 27%” elnevezésű, a megfelelő forgalmi gyűjtőbe (B00 vagy C00) sorolt tételsor beprogramozását a felhasználói leírás alapján az online pénztárgép üzemeltetője is el tudja végezni, vagy a pénztárgépet szervizelő műszerésszel elvégeztetheti.

Ezt követően a gép képes lesz a bizonylaton külön sorban, a megfelelő szöveg feltüntetéssel és általános forgalmi adó tartalommal a felszolgálási díjat elkülönülten feltüntetni.

Az étkeztetési szolgáltatások adózásával kapcsolatos részletes NAV-összefoglaló itt olvasható.