Jelentős mértékben megszaporodtak az ételmérgezés gyanújáról szóló bejelentések, és az ellenőröknek egyre többször kell soron kívüli oktatást elrendelniük a tudatlan konyhai újoncok miatt a vendéglátásban.

A munkaerőhiány összetett problémákat okoz a vendéglátásban is, ahol rendkívül gyakran cserélődik a személyzet. A nagy mértékű fluktuáció mellékhatása, hogy a betanított régieket felváltó újakat már nincs idő betanítani – mondta a Világgazdaságnak Zoltai Anna, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vendéglátás- és étkeztetésfelügyeleti osztályának vezetője.

Miközben olyan Michelin-csillagokkal elismert topéttermek léptek színre, amelyek felírták Magyarország nevét a világ gasztronómiai térképére, egyre súlyosabbak a problémák a másik póluson, ahol az ellenőrök egyre több szabálytalanságot találnak. Zoltai Anna úgy látja, hogy a folyamatosan változó számú, nagyjából 53-56 ezer hazai vendéglátó létesítmény mezőnye széthúzott.

A Nébih ingyenesen hívható zöldszámára két éve 2, tavaly már 137 ételmérgezés-gyanús esetről érkezett bejelentés, idén pedig már az első fél évben 87 telefonhívást jegyeztek. Azonban ez csak a jéghegy csúcsa, szakmai becslések szerint az esetek 1 százalékáról szerez csak tudomást a hivatal. (MTI)