Július 1-től Észtország tölti be az EU Tanács elnöki posztját és hangolja össze az országok munkáját a következő félévben. Az Európai Parlament sajtósai az észt képviselőket kérdezték arról, hogy mit várnak ettől az időszaktól.

Az Európai Parlament hat észt képviselője ugyan négy különböző frakcióhoz tartozik, egyetértenek abban, hogy az elnökség egyik fő prioritása a valódi digitális egységes piac kialakítása. A képviselők emellett az európai szintű védelmi és biztonsági együttműködésre koncentrálnak majd. 

Mit várnak az EP-képviselők az elnökségtől?

„Közös álláspontot alakítsunk ki a védelem és biztonság területén, jussunk túl a bizonytalanságon és ne hezitáljunk, amikor Oroszország agresszív viselkedését látjuk, és dolgozzunk a keleti szomszédság politikáján” – nevezte meg Tunne Kelam (néppárti) az elnökség prioritásait. Az EP-képviselő szerint emellett a digitális egységes piacra és a közös energiapolitikára kell fektetni a hangsúlyt az elkövetkező hat hónapban.

„A digitális társadalom fejlesztése egészen biztosan az észt elnökség prioritásai közé tartozik. Már sokszor bizonyítottuk, hogy élen járunk ezen a téren, így mintegy kötelességünk, hogy minél több, a digitális technológiával kapcsolatos ügyet végigvigyünk” – mondja Marju Lauristin (szocialista). A képviselő szerint ugyanakkor a keleti szomszédságra is nagy figyelmet kell fordítani.

Yana Toom (liberális) azt reméli, hogy az elnökségnek köszönhetően gyorsabban elterjed a digitális szolgáltatások használata a közszférában Európa-szerte, hiszen az észt kormányzati rendszert mindenhol dicsérik a nyitottságáért és megbízhatóságáért. Emellett nagy hangsúlyt fektetnek az e-kereskedelem fejlesztésére nemzetközi szinten. „Az elnökség alatt szembe kell néznünk majd az audiovizuális médiára vonatkozó szabályok reformjának kihívásaival is” – tette hozzá a képviselő.

„A digitális társadalom kialakítása kétségtelenül a legnagyobb eredmény, amit elértünk. Ennek köszönhetően nagyok a várakozások e téren az észt elnökséggel szemben. Számos, a digitális egységes piaccal kapcsolatos javaslatról szóló tárgyalás az elnökségünk alatt ér majd az utolsó szakaszába” – mondta Kaja Kallas (liberális).

Urmas Paet (liberális) a védelmi együttműködést, a digitális Európa kialakítását, a szabad adatforgalmat, valamint a Brexit-tárgyalásokat nevezte meg az elnökség legfontosabb témáiként. „Az európai védelmi unió parlamenti jelentéstevőjeként különösen fontos számomra, hogy Észtország egy olyan Európa megteremtéséért dolgozzon, amely hatékonyabban meg tudja védeni magát” – mondta a képviselő.

Indrek Tarand (zöldpárti) elmondta, hogy amikor észt kollégája, Matti Maasikas ismertette az elnökségük programját, akkor úgy fogalmazott, hogy szeretnének „alulígérni és túlteljesíteni”. „Jónak tartom ezt a taktikai megközelítést és úgy hiszem, hogy Észtország képes rá, hogy számos esetben racionális, a kompromisszumot megteremtő szereplőként lépjen fel” – mondta a képviselő.

Észtország négy prioritása az elnökség alatt

  1. a nyitott és innovatív európai gazdaság,
  2. a biztonságos Európa,
  3. a digitális Európa és szabad adatforgalom, valamint
  4. a befogadó és fenntartható Európa

megteremtése és támogatása. Az elnökség programját Jöüri Ratas kormányfő a július 5-i plenáris ülésen ismerteti az EP-ben.