Carlos Moedas, a kutatásért, tudományért és innovációért felelős uniós biztos adta át hétfőn az egymillió eurós támogatással járó, az antibiotikumok jobb felhasználását célzó Horizont-díjat.

A díj mindhárom jelöltje olyan hatékony tesztet fejlesztett ki, mellyel könnyen és gyorsan eldönthető, hogy egy adott beteg biztonsággal kezelhető-e antibiotikummal. A tesztek célja, hogy elősegítsék az antibiotikumok körültekintő alkalmazását, és vírusfertőzés esetén elkerüljék az ilyen kezeléseket.

Az elismerést végül a Minicare HNL kapta; módszerük egy ujjbegyes mintavételt követően kevesebb mint 10 perc alatt lehetővé teszi a bakteriális fertőzés azonosítását, és jelzi, hogy a beteg kaphat-e antibiotikumos kezelést. Az eljárás egyszerűen használható és várhatóan 2018-ra piacra kerül.

Az ünnepélyes díjátadón ezen felül az egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős EU-biztos, Vytenis Andriukaitis átadta a nem kormányzati szervezetek részére az antimikrobiális rezisztencia elleni küzdelem terén elért eredményekért odaítélt Európai Uniós Egészségügyi Díjat is. A három díjazott szervezet 20 000, 15 000, illetve 10 000 eurós elismerésben részesül.

Az első helyezett a BEUC európai fogyasztóvédelmi szervezet; kampányuk felhívta az antimikrobiális rezisztencia okaira – köztük az antimikrobiális szerek állattartásban és betegellátásban való túlzott és helytelen használatára – a figyelmet. Az antibiotikumok által okozott antimikrobiális rezisztencia mára jelentős népegészségügyi problémát jelent Európában és világszerte.