A jegybank összesen több mint 1,3 milliárd forint bírságot szabott ki a Quaestorra, a Kun-Mediátorra, a BTelre és a Credit-Investementre. Az ügyfeleket emiatt nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítésekor, az ugyanis a felszámolási eljárásokban megelőzi a felügyeleti bírságot.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-re engedély nélküli pénzügyi és befektetési szolgáltatás miatt 550 millió forint, a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-re és a Business Telecom (BTel) Nyrt.-re jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt 500 millió és 243 millió forint bírságot szabott ki. A Credit-Investement Kft.-t 60 millió forint bírsággal sújtotta a jegybank, mert a cég bejelentés hiányában közvetített pénzügyi szolgáltatást.

Az ügyfeleket a bírságok miatt nem éri anyagi hátrány követelésük érvényesítésekor. Azon magánszemély ügyfelek – a jogosulatlan tevékenység miatti – követelései, akik nem gazdasági tevékenységük keretében szerződtek az érintett társaságokkal, megelőzik az MNB által kiszabott piacfelügyeleti bírság összegét egy felszámolási eljárás során a kielégítési sorrendben – hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank.

A Quaestort a jegybank 450 millió forint bírsággal sújtotta jogosulatlan pénzügyi szolgáltatás, és 100 millió forinttal engedély nélküli befektetési szolgáltatás miatt. A cég az MNB engedélye nélkül üzletszerűen gyűjtött betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt a befektetőktől. (A jegybank felhívta a figyelmet, hogy a társaság nem keverendő össze a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt-vel.)

A Kun-Mediátornál a jegybank feltárta, hogy a cég felügyeleti engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást végzett, mivel üzletszerűen betétnek nem minősülő más visszafizetendő pénzeszközt gyűjtött a befektetőktől. A BTelt 215 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a jegybank visszafizetendő pénzeszköz gyűjtését célzó, 28 millió forinttal pedig az engedély nélküli pénzkölcsön-nyújtási tevékenysége miatt. A Credit-Investementnél az MNB megállapította, hogy a társaság felügyeleti bejelentés hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatást közvetített, mivel üzletszerűen függő ügynökként közvetített pénzügyi szolgáltatást a BTel ügyfelei számára.