Gigantikus adócsökkentésre, a szegények egészségügyi ellátásának fölszámolására, drasztikusan magasra emelt védővámokra lehet számítani az Egyesült Államok következő elnökétől – legalábbis a Donald Trumptól a kampány során elhangzottak alapján.

Az Egyesült Államok következő elnöke, Donald Trump szerint adóreformra, adócsökkentésre van szükség mind a jövedelemadózásban, mind a vállalkozások adózásánál. A külföldre (például Kínába, Mexikóba) kihelyezett gazdasági tevékenységet vissza kell kényszeríteni az Egyesült Államokba, aminek a dollár erősödése, munkahelyteremtés lenne a következménye. Donald Trump mégsem ezzel kezdené, kampánya során elnöksége első döntéseként az „Obamacare” néven ismertté vált egészségbiztosítási reform eltörlését nevezte meg – szedte össze a leendő elnök igéreteit az ado.hu szakportál.

Trump kiemelte a fejlett oktatás és a tudásszerzés fontosságát a munkaerőpiac erősítésében, az amerikai szellemi tulajdon erősebb védelmét is tervezi, továbbá fontosnak tartja, hogy a nőknek egyenlő bért kell biztosítani. Az elmúlt 10 évben kötött nemzetközi kereskedelmi megállapodásokat újratárgyalná, és védővámokat vezetne be a külföldi termékek (például Kínából informatikai termékek) behozatalának megnehezítése céljából. Az intézkedések együttes hatásaként (szerinte) jelentősen növekedne a munkahelyek száma.

Háromkulcsos, 75 ezer dollárig 12 százalékos, 75 ezer dollár és 225 ezer dollár között 25 százalékos, 225 ezer dollár fölött 33 százalékos jövedelemadót javasol, a jelenlegi jövedelemadózás helyett (jelenleg a legfelső kulcs 39,9 százalék), továbbá a gyereknevelés költségeit is le lehetne majd vonni az adóalapból. Donald Trump nekiment a vagyonosokat kiszolgáló fedezeti alapoknak, vagyis a híres-hírhedt hedge fundoknak is, az alapok menedzsereinek is magasabb adókat javasol (e menedzserek jelenleg megtehetik, hogy tőkejövedelemként könyvelik jövedelmeiket, nem munkajövedelemként).

A vállalati adókat a jelenlegi 35 százalékról 15 százalékra csökkentené, az örökösödési adót pedig eltörölné. Trump elképzelése szerint 35 százalékos adót vetnének ki az árukra minden egyes alkalommal, amikor azok átlépik a határt, ezzel is erősítve a belső munkaerőpiacot, megnehezítve a termelés külföldre áthelyezését. Trump a legnagyobb adócsökkentést ígérte, melyet „Reagan óta nem látott az ország” – írja az ado.hu portál.

Trump kampánya során hirdetett gazdaságpolitikájában keverednek a merkantilista és a (neo)liberális gazdaságpolitikai elemek. A Reagenre való hivatkozásnál mintha megfeledkezne arról, hogy az Egyesült Államok államháztartási hiánya akkor szabadult el, amikor Reagen elnök jelentős adócsökkentéseket hajtott végre. Ezt a gazdaságpolitikát az idősebb és az ifjabb Bush is folytatta elnöksége idején, és ennek eredményeként (is) tört ki 2008-ban a világgazdasági válság.

Arról nem nagyon vannak Trumpnak elképzelései, hogy a kieső adóbevételeket hogyan ellensúlyozná. Az a kijelentése, hogy a növekvő foglalkoztatás több jövedelmet jelentene, amit a jövedelemszerzők fogyasztásra fordítanának, szépen hangzik, csak sok ország (köztük az USA múltbeli) példája is mutatja, hogy ez nem szokott megvalósulni.