A görögországi tűzvész miatt turistákat kellett evakuálni, szállodák égtek porrá. A katasztrófahelyzetben előtérbe kerülnek az utazók jogai és az irodák kötelezettségei.

Az utazó és az iroda közötti jogviszonyban a görögországi bozóttűz vis maiornak minősül függetlenül attól, hogy mi vagy ki okozta a tüzet – írja a turizmus.com.

Ha az utazó már Görögországban van és evakuálják, vagy a szálláshelye leégett, az iroda sem kártérítésre, és a hátralévő napokra eső arányos részvételi díj visszafizetésére nem kötelezhető. Segítenie kell azonban az utazónak, hogy szükség esetén felvehesse a kapcsolatot a magyar képviselettel, a helyi egészségügyi szolgálattal, hatósággal.

Amennyiben az utazó repülőtéri zárlat miatt nem tud időben hazautazni, akkor a 261/2004/EK rendelet alapján a légi társaság köteles a szállodai elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodni.

A járatkésés vagy törlés miatt követelhető kártalanítás összeg kifizetését a légitársaság a rendkívüli körülményre hivatkozva megalapozottan fogja megtagadni.

Más a helyzet, ha az utazó azért nem utazik el, mert például leégett a szálloda. Görögország sem részben sem egészben nem szerepel a „nem javasolt országok” listáján, így az utazó a szerződés felmondása esetén nem mentesül a bánatpénz megfizetése alól.