Megállapodásra jutott a Bihar, Szatmár és Temes megyei önkormányzat vezetője az egészségügyi miniszterrel annak kapcsán, hogy június elsejétől a nyugati megyék pályázhassanak a határon átívelő program keretében egészségügyi projektekre.

Egészségügyi projektekre nyújt be hamarosan pályázatokat Bihar, Szatmár és Temes megye önkormányzata a határon átívelő, 30 millió euró értékű román–magyar finanszírozási program keretében – nyilatkozta Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök.

A támogatási program néhány hónapja leállt, a napokban pedig munkamegbeszélést tartottak Nagyváradon, az általa vezetett intézményben a lehetséges megoldásról, illetve a beruházások folytatásáról – írja a Krónika.

A tárgyalást Sorin Grindeanu miniszterelnök kezdeményezte, a megbeszélésen pedig Florian Bodog egészségügyi tárcavezető és Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke is részt vett.

Megállapodtak, hogy a Versenytanács kibocsát egy dokumentumot, amellyel kiiktatják a potenciális adminisztratív akadályokat. Az ügyben az egészségügyi minisztérium is kiadott egy közleményt. Ebben arról számolnak be, hogy a nyugati megyék önkormányzata már pályázhat a június elsején kezdődő támogatási ciklusban.

A Bihar megyei önkormányzat elnöke elmondta: Florian Bodog tárcavezető arról biztosította őket, hogy a minisztérium garantálja a hatáskörébe tartozó tennivalók elintézését.

Bihar megye 10 millió euróra fog pályázni, ebből korszerű sürgősségi és diagnosztikai eszközökkel szerelik fel Nagyszalonta, Margitta, Élesd és Belényes kórházát. A tervek szerint ugyanakkor a Szatmár megye által megpályázott támogatásból a szatmárnémeti megyei kórházat felszereltségét újítanák meg.