Sokan nem tudják, hogy a nyílászárócserével egy időben meg kell oldani a lakás megfelelő szellőzését.

Szakemberek megvizsgálták egy társasház energiahatékonyságát és komfortját szellőzés nélkül, majd a különböző szellőzései megoldások mellett – olvasható a magyarepitok.hu-n.

Az eredmény szerint a szellőzés nélkül a modern szigeteléssel ellátott helyiségekben kiugróan magas, helyenként 90 százalékos relatív páratartalmat mértek.

„A probléma oka, hogy az új, jól szigetelő nyílászárók beépítésével megszűnik a természetes szellőzés, szinte hermetikusan lezárjuk a lakást” – figyelmeztetett Király Tamás épületszellőzési szakértő. „Sokan nem tudják, hogy a nyílászárócserével egy időben meg kell oldani a lakás szellőzését, biztosítani kell a folyamatos igények szerint szabályozott légcserét.”

A mindennapi tevékenységek ugyanis, mint a mosás, főzés és fürdés rengeteg párát termelnek, ami szellőzés nélkül a hideg felületeken, ablakon, falon lecsapódik és könnyen penész kialakulásához vezethet.

A kutatás eredményei szerint ablaknyitással szellőztetve vagy nem szabályozott állandó légcsere mellett négyzetméterenként a fűtés éves energiaigénye 270 kWh. A szabályozott szellőző rendszer alkalmazása mellett viszont ez csak 190 kWh – penész nélkül, állandó friss levegő mellett.

„Sokszor az ablak beépítést végző szakember sem tudja, de a probléma egy szellőztető rendszer kiépítésével megelőzhető vagy orvosolható” – hangsúlyozza a cégvezető.

A legegyszerűbb szabályozott megoldás, az ablakba építhető légelvezetőkből és ehhez kapcsolódó ventilátorból áll. A szellőzés megteremtéséhez már elegendő szobánként egy, nagyobb szoba esetén kettő légbevezető, valamint e mellé egy-egy pára vagy mozgásérzékelős légelvezető elem a vizes helyiségekbe, a konyhába, fürdőszobába.

Az ideális megoldás a szabályozott szellőztető rendszerek, amelyek előnye, hogy energiatakarékos, páraszabályozott és automatikus működésű.