Amennyiben egy-két napnál hosszabb időre indulunk külföldre és ott elsősorban bankkártyával akarunk fizetni, akkor erről érdemes még elutazás előtt tájékoztatni bankunkat is, nehogy a szokatlan forgalom miatt letiltsa kártyánkat.

Az olimpiára kiutazni készülő magyar szurkolóknak is célszerű előre jelezniük külföldi utazásukat pénzintézetüknél, mivel a bankok a hirtelen megsokasodott külföldi tranzakciók miatt biztonsági okokból korlátozhatják a bankkártyát – hívták fel a figyelmet a CIB Bank szakértői. A hétvégén kezdődő nyári olimpiai játékokra utazóknak arra is érdemes figyelmet fordítaniuk, hogy indulás előtt ellenőrizzék a bankkártyákhoz beállított napi limiteket. A külföldre utazóknál gyakori, hogy ezt elfelejtik megtenni, és így fizetési problémájuk adódik.

A közlemény szerint mindent figyelembe véve érdemesebb külföldön készpénz helyett inkább bankkártyával fizetni, hiszen a fizetésnek nincs külön díja, és biztonságos is, miközben a nagy mennyiségű készpénz könnyen zsebtolvajok célpontja lehet. A bankkártya elvesztése esetén azonnal letiltható, érdemes is ezt a lehető leggyorsabban megtenni a pénzintézet telefonos ügyfélszolgálatán – teszik hozzá.

A szakértők javasolják azt is, hogy akár csak az utazás idejére kérjenek az ügyfelek SMS-tájékoztatást minden kártyaműveletről, legyen az pénzfelvétel vagy bankkártyás vásárlás. A bank arra is felhívja a figyelmet, hogy külföldi utazáshoz fontos a megfelelő utasbiztosítás is. Érdemes ellenőrizni az utazás előtt, hogy bankkártyánkhoz tartozik-e ilyen szolgáltatás, és milyen eseményekre nyújt fedezetet. (MTI)