Három komoly számlagyárat is felszámoltak a NAV bűnügyi igazgatóságai az idei első félévben – derül ki az adóhivatal nyomozó hatóságának eredmény-beszámolójából.

Három kiemelt ügy is szerepel a dr. Vankó László dandártábornok bűnügyi főigazgató által jegyzett jelentésben, amely a NAV nyomozó hatóságának 2016. I. félévi eredményeit foglalja össze.

Fagyasztott élelmiszerek, máltai offshore kapcsolatokkal

A NAV Nyugat-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága saját felderítés alapján jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint közokirat-hamisítás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást, amelyben 2016. június 14-én 37 helyszínen foganatosított házkutatást. Az ügyben 13 gyanúsítottat fogtak el és hallgattak ki, valamint a Készenléti Rendőrség az egyik biztosított helyszínen 3 körözött személyt fogott el. A 13 főből 4 fő őrizetbe vételét és 1 fő előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság. Az elkövetői kör fagyasztott élelmiszerekkel kereskedett olyan értékesítési és számlázási láncolatot kialakítva, amely azt a látszatot keltette, mintha a fagyasztott termékeket más gazdálkodók szerezték volna be külföldről, majd adták volna tovább újabb gazdálkodó szervezetek közbeiktatásával az általuk működtetett gazdasági társaságnak. Így a látszólagos belföldi termékbeszerzéshez kapcsolódóan áfalevonási jogot keletkeztettek. Az ügyben egy máltai off-shore cég is látókörbe került.

A nyomozás során sikerült feltérképezni a bűnszervezetet irányító, illetve abban különböző részfeladatokat ellátó személyi kört. A kihallgatásokkal párhuzamosan a NAV KI Pénzmosás Elleni Információ Iroda zárolta az érintett gazdasági társaságok bankszámláit, illetve a nyomozók lefoglalták az elkövetők és családtagjaik tulajdonában lévő hat darab nagy értékű ingatlant és egy gépjárművet. A költségvetésnek okozott vagyoni hátrány 316 723 000 forint. A vagyonbiztosítási intézkedések összes biztosított értéke 1 049 128 483 forint.

Olajozottan működött a számlagyár, amíg le nem bukott

A NAV Észak-alföldi Bűnügyi Igazgatósága (ÉABI) büntetőeljárást folytat egy magyar állampolgárokból álló elkövetői kör ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. 2016. június 28-án az ÉABI által szervezett akció keretében együttműködve a NAV Közép-dunántúli, Észak-magyarországi, Dél-alföldi és Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságával 41 helyszínen 104 nyomozó közreműködésével tartott házkutatást, bevonva a Bevetési Igazgatóság és a Hajdú-Bihar megyei Adó-és Vámigazgatóság járőreit, továbbá 6 revizort IT szaktanácsadóként. Az elkövetők egy számlagyárként üzemelő céghálózatot működtettek, amely 5-7 százalék jutalékért fiktív számlákat biztosított a versenypiac szinte minden szegmense részére (pl. építőipar, reklámtevékenység, ingatlan, kisgép- berendezés forgalmazás, informatika).

A céghálózatot felhasználták kenőolajtermékek és gépjárművek külföldről történő beszerzésére is missing trader cégeken keresztül, oly módon, hogy a termékeket Magyarországon az áfa megfizetése nélkül helyezték forgalomba. A számlázási láncolatban részt vevő gazdasági társaságok ügyvezetői pozícióiba olyan személyeket helyeztek, akiknek a működésre nem volt ráhatásuk, legális gazdasági tevékenység folytatásához pénzeszközzel, kapcsolati tőkével nem rendelkeztek, a cégek adóbevallási kötelezettségüknek nem vagy fiktív adatok feltüntetésével tettek eleget. Az akció során 6 gyanúsítottból 5 fő került őrizetbe vételre, valamint a vagyonbiztosítás érdekében közel 1 milliárd forint került lefoglalásra és zár alá vételre.

Pár tízezerért „dolgoztak” a cégvezető strómanok

A NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága saját felderítés alapján különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozás során több régiót érintően összehangolt akciót hajtott végre, amelynek eredményeképpen 26 gyanúsított került kihallgatásra. Az elkövetők 3 992 276 730 forint értékben okoztak vagyoni hátrányt a költségvetésnek. Az akcióban 19 441 454 forint készpénz került lefoglalásra és 8 894 521 921 forint értékben zár alá vételre, a kárbiztosítás értéke összesen 8 913 963 375 forint.

A „számlagyáros” ügyben fiktív cégek élére nehéz anyagi körülmények között élő stróman ügyvezetőket kerestek, akik pár tízezer forintért vállalták a cégek átvételét, majd külföldiek nevére dobták el a feleslegessé váló társaságokat. A számlagyárhoz tartozó gazdasági társaságok valós gazdasági tevékenységet nem végeztek, valótlan tartalmú számlákat állítottak ki az ezt megrendelő gazdálkodók részére. A céghálózat bankszámlákon futtatta végig a számlák ellenértékét, valamint adóminimalizáló bevallásokat nyújtottak be. Az ügyben – az EUROPOL és EUROJUST csatornákon keresztül – kapcsolatfelvételre került sor spanyol, horvát és szlovák hatóságokkal a külföldön lévő vagyontárgyak teljes körű felkutatása és zárolása céljából.

Csökkenő ügyletszám és elkövetési érték

A beszámolóból kiderül: a NAV nyomozóhatósága az idei első félévben 3120 ismertté vált bűncselekmény gyanúja miatt indított büntetőeljárást, amely szám 18,81 százalékkal kevesebb a 2015. első félévi adatnál (3843 darab bűncselekmény).

A tárgyidőszakban az ismertté vált hatáskörös bűncselekmények 43,75 százaléka a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmény volt. Jelentős a csődbűncselekmény (11,38 százalék), a számvitel rendjének megsértése (6,12 százalék), valamint az iparjogvédelmi jogok megsértése (5,48 százalék) bűncselekmények aránya is.

Az ismertté vált bűncselekmények számának alakulása a 2015. első félévi adatokhoz viszonyítva:

 • a költségvetési csalás bűncselekmények száma 1587-ről 1365-re,
 • a csődbűncselekmény száma 427-ről 355-re,
 • a számvitel rendjének megsértése bűncselekmények száma 298-ról 191-re,
 • az iparvédelmi jogok megsértése esetszáma 320-ról 171-re,
 • az orgazdaság esetszáma 209-ről 147-re,
 • a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélés esetszáma 49-ről 75-re,
 • a szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok esetszáma 142-ről 67-re módosult.

A fenti bűncselekményekhez kapcsolódó elkövetési érték 60,13 milliárd forint volt, amely 12,34 százalékkal kevesebb, mint az elmúlt év azonos időszakában regisztrált elkövetési érték (68,36 milliárd forint).

Az egyes bűncselekmények kapcsán regisztrált elkövetési értékek az alábbi bűncselekmények esetében változtak jelentősebb mértékben a 2015 első félévében regisztrált számadatokhoz képest:

 • költségvetési csalás körébe tartozó jogsértés esetén 64,61 milliárd forintról 56,43 milliárd forintra,
 • iparvédelmi jogok megsértése esetén 796,15 millió forintról 350,66 millió forintra,
 • szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén 1,84 milliárd forintról 1,19 milliárd forintra,
 • orgazdaság esetén 1,11 milliárd forintról 1,06 milliárd forintra.

Az összesített elkövetési értékből a költségvetési csalás körébe tartozó bűncselekmények elkövetési értéke 93,85 százalékot tett ki, ami a bázis időszakban 94,2 százalék volt.

Dohánytermékekre elkövetett bűncselekmények

A dohánytermékekre elkövetett bűncselekményekkel összefüggésben 2016. első félévében 350 bűncselekmény kapcsán 165.017.109 szál dohánytermék lefoglalása történt meg 5,58 milliárd forint értékben, szemben a 2015 első félévében 310 bűncselekmény kapcsán lefoglalt 21.641.772 szál, 806,3 millió forint értékű dohánytermékkel.

A cigarettával összefüggésben elkövetett bűncselekmények kapcsán vélhetően a migrációs események miatt bevezetett fizikai határzár és a fokozottabb hatósági jelenlét indokolja, hogy az illegális cigarettaszállítmányok jelentős része áttevődött a zöldhatárról a nagyobb mennyiség szállítására alkalmas kamionos forgalomba.