Folytatódik a Nemzeti Tőkeholding (NTH) összesen 200 milliárd forint keretösszegű Zöld Alapok tőkeprogramja; a magyar vállalatok környezettudatos beruházásainak megvalósítását elősegítő tőkeprogram kapcsán meghozott végleges befektetési döntések értelmében további három új alap állhat fel.

A Nemzetgazdasági Minisztérium és az NTH által kidolgozott Baross Gábor Tőkeprogram második pilléreként indult el a Zöld Alapok Tőkeprogram. A tőkeprogram keretében négy befektetési alap számára nyílik lehetőség, hogy magyarországi központú, főként közép- és nagyvállalatok környezettudatos, zöld átállást célzó fejlesztéseit és beruházásait finanszírozza.

Az alapokból megvalósuló befektetések elsősorban az energiahatékonyság javítását, a magyarországi adottságokra és lehetőségekre épülő megújuló energiaforrások kiaknázását, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését, ezekhez kapcsolódóan az okos infrastruktúra, a termelőkapacitás vagy az ellátásbiztonság fejlesztését célozzák. Mindezekkel hozzájárulnak a nemzetgazdasági szempontból meghatározó zöld gazdaság és fenntartható fejlődés fellendítéséhez, Magyarország klíma- és energiafüggetlenségi céljainak eléréséhez, a zöld átálláshoz – emelte ki az NTH.

Az NTH által meghatározott szabályozói keretek értelmében mindegyik alap 50 milliárd forintos jegyzett tőkéjének 30 százalékát, azaz 15 milliárd forintot a magánbefektetők hozzájárulása teszi majd ki, ezzel újabb lökést adva a piaci befektetők mozgósításának, a zöld megoldások előretörésének és a piacon bevett általános gyakorlatok érvényesülésének.

A CLM Future Magántőkealapot márciusban sikeresen bejegyeztető Indotek-Investment Alapkezelő Zrt. mellett három alapkezelő, a Gránit Alapkezelő Zrt., az Equilor Alapkezelő Zrt. és a Trustify Befektetési Alapkezelő Zrt. kezdheti meg az új alapok felállítását. Ezzel a jelenlegi egyről négyre bővülhet az ország olyan nagyméretű tőkealapjainak száma, amelyek a környezeti és társadalmi jellemzőket előmozdító befektetéseket új alapokra helyező európai uniós SFDR-rendeletnek megfelelnek.

Az alapok sikeres bejegyeztetését követően az alapkezelők felelőssége lesz a hozamlehetőségek és kockázatok professzionális mérlegelését követően a zöld átállást célzó fejlesztésekbe és beruházásokba való befektetések szakmai előkészítése, koordinálása és végrehajtása, összhangban az előre meghatározott befektetési politikával és belső szabályzatokkal.

Az alapok befektetéseinek előfeltétele független piaci tanácsadó által készített, piaci hiányosságot és piaci racionalitást igazoló szakvélemény (GAP-teszt és MEIP-teszt) megléte is – ismertette a NTH.

(Forrás: MTI)