A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a jövőben erősíti szolgáltató jellegét, a kamarai tagdíjakat és regisztrációs díjakat egyre nagyobb mértékben fogja a budapesti vállalkozásokra fordítani – mondta Csoltó Gábor, a június 1-jén hivatalba lépő BKIK-elnök a köztestület éves közgyűlését követő sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a demokratikus elveken működő kamarában még további lehetőségek vannak a vállalkozók érdekeit szolgálni, köztestületként pedig nemcsak a kamarai tagoknak, hanem a regisztrációs díjat fizetőknek is szolgáltatnak. Csoltó Gábor hangsúlyozta, arra törekednek, hogy jelentősen növeljék az önkéntes kamarai taglétszámukat.

A sajtótájékoztatón Tóth Imre, a BKIK tiszteletbeli elnöke gratulált a pénteken hivatalba lépő elnöknek, és felidézte, hogy a fővárosi kereskedelmi és iparkamara Magyarországon a legnagyobb gazdasági önkormányzat a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarán belül, a fővárosban mintegy 210 ezer regisztrált vállalkozó működik, a budapesti vállalkozások állítják elő a magyar GDP 40 százalékát.

Tóth Imre szerint a budapesti kamarának a jövőben a tájékoztatásra, a turizmusra, a vállalkozások támogatására kell nagyobb hangsúlyt helyeznie, példaként említette, a kamara minden megtesz azért, hogy a magyar vállalkozások a Paks II beruházásban minél nagyobb hányadban vegyenek részt.

A sajtótájékoztatón Szamosi Anita, a tagregisztrációs igazgatóság megbízott igazgatója elmondta, a kamara dolgozik azon, hogy segítse a kis- és középvállalkozásokat az Európai Unió új adatvédelmi rendelkezésének végrehajtásában. Ismertette, hogy BKIK levelet írt Varga Mihálynak, amelyben a kkv-knak szankciómentes türelmi időszakot kértek az uniós adatvédelmi rendelet végrehajtásra. A levél tartalma visszaköszön egy törvényjavaslatban, így eleinte nem büntet, csak felszólít az illetékes hatóság.

Szamosi Anita jelezte, azzal is segítik a kkv-kat, hogy új adatvédelmi mintadokumentumot készítenek és tesznek közzé a kamara honlapján, amit a kkv-k saját helyzetükre adaptálni tudnak. A BKIK bővíti tanácsadói hálózatát, újabb szakterületeket és szakembereket vonnak be, az induló vállalkozásokat segítik a megfelelésben a működési követelményrendszerhez – mondta a megbízott igazgató.

Kérdésre válaszolva Csoltó Gábor elmondta, a kamarai regisztrációs díj fizetéséről jogszabály rendelkezik, ugyanakkor megoldandó feladatnak tekintik, milyen javaslatot tegyenek a regisztrációs díj megfizetésével késedelembe kerülő vállalkozók esetére. 

A BKIK közleménye szerint a küldöttgyűlés csütörtökön elfogadta a 2017. évi gazdálkodásról szóló beszámolót. A kamara 2017. évi bevétele meghaladta a 2 milliárd forintot, vesztesége pedig több mint 159 millió forint volt. (MTI)