2020-ig 12 ezer tanulót kapcsolna be a duális oktatásba a szlovák oktatásügyi minisztérium. Ennek érdekében a tárca törvénymódosítást készít elő.

„Célunk 12 000 tanuló bevonása a duális képzésbe. Kiszámítottuk, hogy több ezer diákot kell majd bevonnunk a rendszerbe annak érdekében, hogy teljesíthessük” – mondta Martina Lubyová oktatási miniszter (a fotón).

A módosítás része lenne, hogy törölnék a duális oktatásba bekapcsolódó iskolák esetében a pénzügyi normatívákat érintő megszorításokat – írja a hirek.sk.

„Eddig az iskoláknak a pénzeszközeik csökkentése miatt nem állt érdekükben a rendszer keretében duális osztályokat nyitniuk. A törvénymódosítás után az iskola ismét a teljes normatívával rendelkezhet majd” – magyarázta a miniszter.

A törvénymódosítás célja a duális oktatás támogatásán kívül a munkáltatók motivációjának növelése is.

Ezt további adócsökkentő intézkedésekkel (az adóalapból leszámítható tétel megduplázásával és a gyakorlati oktatást szolgáló hosszú lejáratú vagyonnal kapcsolatos költségeknek a jövedelemadó-alapból való leírásával) és az állami oktatási programok munkapiaci szükségletekhez történő alkalmazkodásával érnék el.