Az ipari termelés volumene szeptemberben 3,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás szeptemberben három százalékkal csökkent.

A termelés volumene az első kilenc hónapban másfél százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában. Az augusztusi éves adatot a korábban közölt 11,1 százalékról 10,8 százalékra módosította a KSH az adatszolgáltatók jelzéseinek megfelelően. Az idén eddig négy hónapban nőtt az ipari termelés: februárban 6,3, áprilisban 4,8, májusban 9,2, augusztusban pedig 10,8 százalékkal. A többi öt hónapban csökkent az ágazat kibocsátása.

Mikó Ildikó, a KSH szakértője elmondta: a bázis időszak adata eleve magas volt. Az ágazatok többségében csökkenést mértek, elsősorban a járműgyártás, gépipar területén. Az év hátralévő részében nehéz lesz az iparnak a tavalyi viszonylag magas termelési adatokat felülmúlni – jegyezte meg. Hozzátette: az idei évben elég hektikus, erősen hullámzó a termelés alakulása. (MTI)