A kereskedelmi és a gazdasági kapcsolatok helyreállítását és a terrorelhárítást nevezte meg a kétoldalú csúcstalálkozó témájának Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök kedden Szentpéterváron fogadta török partnerét, Recep Tayyip Erdogant.

A két ország közötti viszony erősen megromlott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. Az elhidegülésnek Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.

Az ellene július 15-én sikertelenül megkísérelt katonai puccs óta a török államfő most először utazott külföldre. Putyin arról biztosította vendégét, hogy Oroszország mindig is ellenezte az alkotmányellenes fellépést. Erdogan méltatta, hogy Putyin közvetlenül az államcsínykísérlet után felhívta és támogatásáról biztosította őt.

A kapcsolatok befagyasztása után Erdogan először határozottan elzárkózott attól, hogy bocsánatot kérjen a vadászgép lelövése miatt, azonban több hónapos diplomáciai egyeztetés után ezt is megtette.

Törökország egyik legnagyobb vesztesége az volt, hogy Moszkva megtiltotta orosz turistacsoportok utaztatását. Ankarát idén eddig több milliárd euró kár érte. A békülés jeleként azonban ezt a tilalmat is feloldotta a Kreml.