A negyedik negyedévi előre ütemezett, fokozott munkavédelmi ellenőrzésekről a Rátkai Ügyvédi Iroda munkatársai foglalták össze a legfontosabb tudnivalókat.

A munkáltatóra vonatkozó legfontosabb munkavédelmi szabályokat a munkavédelemről szóló törvény tartalmazza, ezen túl azonban figyelemmel kell lenni az egyes ágazatok specifikus szabályaira is – olvasható a Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogjának friss bejegyzésében.

A negyedik negyedévre vonatkozó terv szerint a munkavédelmi ellenőrzés céltárgya a kereskedelmi ágazat lesz októbertől. (A célvizsgálat olyan ellenőrzés-típus, amely konkrét ellenőrzési célra irányul és legalább 3 hétig tart.)

A kereskedelem ellenőrzését az indokolja, hogy az ágazatban foglalkoztatottak száma az egyik legmagasabb, továbbá a 2016. I-III. negyedévben a legtöbb bejelentett munkabaleset a kiskereskedelmi ágazatban történt. Az ellenőrzések az előbbi indokok miatt főleg a munkavállalókat érintő veszélyforrások vizsgálatára terjednek majd ki.

A hatóság fokozottan ellenőrzi a megváltozott munkaképességű munkavállalók munkakörülményeit is. Mivel egy különösen sérülékeny munkavállalói csoportról van szó, a hatóság az ő speciális munkavédelmi szükségleteikre kíván rávilágítani, adatokat gyűjteni jelenlegi helyzetükről. A munkáltatónak fel kell mérnie, hogy melyek azok a munkakörök, amelyeket a sérülékeny társadalmi csoportba tartozó munkavállalók is el tudnak látni. A munkahelyek kialakításánál figyelemmel kell lenni e munkavállalók testi adottságaira és biztosítani kell az egészséges és biztonságos munkavégzésükhöz szükséges, általuk felismerhető jelzéseket.

A célvizsgálatok során a munkavédelmi ellenőrzést végző hatóság munkatársai a Nemzetgazdasági Minisztérium által megállapított szempontrendszer szerint járnak el.

Nem elhanyagolható szempont a munkáltató oldalán, hogy a munkavédelmi szabályok megsértése esetén milyen bírságokra lehet számítani. A munkavédelmi törvényben meghatározott szabálysértések esetén a bírság összege 50 000 forinttól akár 10 millió forintig is terjedhet. Ezen túlmenően a hatóság közigazgatási bírsággal sújthatja azt a természetes személyt, aki szervezett munkavégzés keretében megszegi a munkavédelemre, vagy pl. annak nyilvántartására vonatkozó szabályokat. Ez a bírság 500 ezer Ft összegig terjedhet.

Összegzésül elmondható, hogy a bírság elkerülése, illetve a jogszerű foglalkoztatás érdekében a munkáltatóknak érdemes jobban odafigyelni a tervezett ellenőrzésekben vizsgált szabályok betartására, ezzel időt és pénzt tudnak megspórolni – nem is beszélve az alkalmazottaiknak az egészséges munkakörnyezet biztosításáról, amire a célellenőrzés „rémképe” nélkül is kiemelt figyelmet kell fordítani.