A legtöbb állásportálra, karrieroldalra regisztrálva, szembetaláljuk magunkat azzal a kéréssel, hogy tegyük közzé a bérigényünket.

Magyarországon nem szoktuk firtatni egymás bérét, ez nálunk tabu téma, ezért is ódzkodunk ettől sokan és emiatt negatív a hozzáállásunk ehhez. Miért adjuk meg a bérigényünket? – teszi fel a kérdést a cvonline.hu.

Hacsak nem kötelező mező, akkor rajtunk áll a döntés, hogy megadjuk-e, hogy mennyiért szeretnénk dolgozni. Sokan azért sem szeretik ezt kitölteni, mert nehéz megállapítani azt a fizetési igényt, ami reális, és amivel elégedett az ember.

Ha már az adatlapunkon látszik, hogy mennyit szeretnénk keresni, azzal már előre tisztában lesz a cég. Így vélhetően olyan vállalatok fognak megkeresni állásajánlatokkal, amelyek számolnak ezzel az összeggel. Így ha behívnak interjúra nem kell  szégyenlősködnünk, hisz az adatlapon már találkoztak az igényünkkel.

Ha egyre többen teszik közzé a fizetési igényüket, idővel az álláskeresői piac kiegyenlítődik, és nem lesznek kiugró eltérések azonos pozíciók fizetései között. A HR-eseknek is segítség, ha tisztán látják, hogy egy munkakör kapcsán mennyi az álláskeresők fizetési igénye. Így idővel várhatóan találkozni fog a reális kereslet és kínálat.