A decemberben esedékes 3 milliárd dolláros hitel törlesztésével kapcsolatos javaslatot küldött Moszkva az ukrán kormánynak – jelentette be hétfőn az orosz pénzügyminiszter.

Érdekes javaslatot tettünk Kijevnek – jelentette be Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter (a fotón). Szerinte az ukrán kormánynak van min gondolkodnia, s ha megfelelő a hozzáállásuk, nincs akadálya, hogy napokon belül pénzügyminiszteri szinten egyeztessenek.

Kijevnek decemberben kell visszafizetnie Oroszországnak 3 milliárd dollárt; a hitel felvételéről az azóta megbukott Janukovics ukrán elnök állapodott meg Moszkvával. Kijev az adósság visszafizetésének átütemezését kéri Moszkvától, ahogy azt a többi külföldi hitelezőtől is kérte – sikerrel.

Sziluanov azt is közölte, hogy ajánlatukat a Nemzetközi Valutaalapnak is elküldték. Néhány napja olyan információk jelentek meg az orosz sajtóban, hogy Moszkva azt javasolja az IMF-nek: adjon 3 milliárd dollárral több hitelt Ukrajnának, hogy tudjon fizetni. Az IMF hitelezési politikája egyébként tiltja, hogy a szervezet fizetésképtelen államokat támogasson.

Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenleg a G20-as csoport törökországi csúcstalálkozóján tartózkodik, ahol vasárnap megbeszélést folytatott Christine Lagarde-dal, az IMF vezetőjével.