Az Európai Bizottság közzétette az Erasmus+ program 2016. évi eredményeiről szóló jelentését.

Az Erasmus+ költségvetését az előző évhez képest 7,5 százalékkal megnövelve az EU 2016-ban rekordnagyságú összeget, 2,27 milliárd eurót fordított a programra. Ebből az összegből 725 000 európai polgár számára nyújtott mobilitási támogatást külföldi tanulmányokhoz, képzésekhez, munkavállaláshoz, illetve oktatási és önkéntes tevékenységekhez. 2016-ban a programból 21 000 projekt kapott támogatást, melyekben összesen 79 000 oktatási, képzési és ifjúsági szervezet vett részt. Ez 2015-höz képest 15 százalékos növekedést jelent. A 2015/2016-os tanévben összesen 330 000 főiskolás és egyetemista diák és felsőoktatásban dolgozó tanár szerezhetett tapasztalatot külföldön az Erasmus+ program jóvoltából.

A magyarországi statisztikák is kedvező képet rajzolnak a program népszerűségéről és eredményességéről: 2016-ban 14 752 magyar polgár vett részt 399 projekt keretében felsőoktatási, szakképzési, oktatási, ifjúsági és felnőttkori tanulással kapcsolatos mobilitási kezdeményezésekben, melyek összesen több mint 25 millió euró támogatásban részesültek. Ami a felsőoktatást illeti, Magyarországról az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, a Szegedi Tudományegyetemről és a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott a legtöbb diák és oktató külföldre az Erasmus jóvoltából. A magyar főiskolai és egyetemi hallgatók és oktatók körében a legnépszerűbb három célország Németország, Románia és Spanyolország volt. Külföldről csaknem 8000 hallgató, gyakornok és felsőoktatási dolgozó érkezett Magyarországra a 2015/16-os tanévben.

A mai napon közzétett jelentés azt is bemutatja, hogy 2016-ban az Erasmus+ számottevően hozzájárult az átfogóbb társadalmi kihívások kezeléséhez. Ezt jelzi, hogy 2016-ban a program keretében 200 millió euró támogatásban részesült 1200 olyan együttműködési projekt, mely a tolerancia, a megkülönböztetés-mentesség és a társadalmi befogadás előmozdítására irányult. Az ifjúsági ágazat is számos projektet indított a menekültek, a menedékkérők és a migránsok támogatása érdekében. Ezenfelül külön pályázati felhívás keretében 35 projekt részesült összesen 13 millió euró finanszírozásban olyan szakpolitikák és stratégiák kidolgozása céljából, melyek az erőszakos radikalizálódás megelőzését és a hátrányos helyzetű – köztük a migrációs hátterű – tanulók befogadását hivatottak elősegíteni.

Az Erasmus+ és elődei az Európai Unió legsikeresebb programjai közé tartoznak. A program főiskolások és egyetemisták mobilitását szolgáló, viszonylag szerény kezdeményezésként indult 1987-ben 3200 résztvevővel. A jelenlegi, 2014-től 2020-ig tartó Erasmus+ program, melynek költségvetése 14,7 milliárd euró, az EU-ban élő fiatalok 3,7 százaléka számára teszi lehetővé, hogy külföldön végezzenek tanulmányokat, vegyenek részt képzéseken, szerezzenek munkatapasztalatot és végezzenek önkéntes munkát.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható