Az Európai Bizottság 38 új Erasmus Mundus közös mesterképzési programot választott ki finanszírozásra az idei Erasmus+ pályázati felhívás értékelését követően.

Ez azt jelenti, hogy 84 ország 186 partneregyeteme és közel 600 kapcsolódó intézménye kínálhat kiváló színvonalú és magas szinten integrált tanulmányi lehetőséget uniós támogatással – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Az ilyen közös programokat nemzetközi konzorciumok működtetik, melyeket legalább három különböző programországban működő felsőoktatási intézménynek kell alkotnia.

Magyarországról a Színház- és Filmművészeti Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egy-egy programmal, a Közép-Európai Egyetem pedig két közös programmal szerepel a kiválasztottak között konzorciumvezető intézményként, de a konzorciumokkal számos más hazai egyetem, intézmény és vállalkozás is együttműködik.

A kiválasztott mesterképzési programok uniós támogatásban részesülnek, mely három éven át 40–55 ösztöndíj költségeit fedezi az arra leginkább érdemes hallgatók számára, nemzetiségüktől függetlenül. A kiválasztott projektek összesen 112,6 millió euró uniós forráshoz jutnak.