Az Országgyűlés döntése nyomán jövőre enyhülhetnek az átalányadózás feltételei, ennek pedig a legnagyobb nyertesei azok a magánszemélyek lehetnek, akik melléktevékenységként saját tulajdonú ingatlanban kínálnak Airbnb-szolgáltatást.

A benyújtott javaslatcsomag kibővítené a rövid távú lakáskiadásra vonatkozó tételes átalányadózás felső korlátját, így a lakástulajdonosok 3 – legfeljebb 8 szobás – lakás kiadása esetén igényelhetnék azt. Az évente fix összegű, szobánként 38 400 forintos adó jelenleg csak egy lakás – azon belül pedig legfeljebb 8 kiadó szoba – esetén vehető igénybe. 

Bacskó László, a Vállalkozók Fórumának szakértője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a társasházi közgyűlések 2017-től érvényes többletjogosítványai megnehezíthetik a lakáskiadást, mivel szabályzatban tilthatják az egyéb szálláshely-szolgáltatást, valamint a nem lakáscélú – többek az irodai vagy a különféle szolgáltatásokat nyújtó – tevékenységeket.

Hozzátette, hogy Józsefváros önkormányzata például olyan rendeletet fogadott el 2017 szeptemberében, amely a  szálláshely-szolgáltatást a társasházak szervezeti és működési szabályzatától teszi függővé – áll a közleményben. (MTI)