Két szakaszban emelnék az éjszakai munka után járó pótdíjat Szlovákiában – állapodtak meg az alkalmazottak és a munkáltatók képviselői a munkaügyi tárcával.

Az éjszakai munka után járó bérpótlékot illetően a Munkatörvénykönyv módosításait le kell bontani, ugyanakkor különbséget kell tenni az általános és a veszélyes munka között is – írja a hirek.sk.

A Smer-SD kormánypárt képviselői az éjszakai bérpótlékot az euróban kifejezett óránkénti minimálbér 20 százalékáról 50 százalékra javasolják megemelni.

Az emelés két terminusban történne. Az első 2018. május 1-vel lépne hatályba, a második 2019. május 1-jével. Május elsejétől az általános munka tekintetében 30 százalékkal emelkedik a bérpótlék, a következő évben pedig 40 százalékkal – mondta Ján Richter munkaügyi miniszter (a fotón).

A munkáltatók a Munkatörvénykönyv alapján néhány területen az úgynevezett derogációs záradék (átmeneti mentesség iránti igény) értelmében kivételeket is tehetnek.

Az éjszakai műszakok után járó bérpótlék emeléséről megállapodhatnak a kollektív szerződés keretében, a pótdíjnak viszont az idén május 1-től el kell érnie a legkevesebb 25 százalékos emelést.