Ezen a héten zárulhatnak a bértárgyalások az állami vállalatoknál. A MÁV-nál tegnap írták alá az egyezséget a szakszervezetek a munkaadóval. A posta önerőből további 2 százalékkal toldotta meg a dolgozók bérét.

Aláírta hétfőn a MÁV-csoport vezetése a hároméves bérmegállapodást, amelynek célja, hogy megelőzze a szakemberhiányt és segítse a dolgozók megtartását – mondta a Magyar Időknek Buzásné Putz Erzsébet. A Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetének vezetője elmondta: a minimálbérnél és a szakmunkásbér-minimumnál többet keresők fizetése tíz százalékkal emelkedik az idén. További háromszázalékos pluszt kapnak azok a szakemberek, akik magasabb fizetési besorolásba esnek a bérminimumnál, azonban annak emelése miatt az idei évtől már csak a bérminimumot kapják kézhez.

Főiskolai végzettséggel a vasúttársaságoknál legalább bruttó 270 ezer forintot kell megfizetni, egyetemi végzettség esetén pedig 300 ezer forintot. Buzásné Putz Erzsébet kiemelte: a bérfelzárkóztatás mellett együttműködési megállapodást is aláírtak a szakszervezetek a vasútvállalattal, amelyben különböző munkaerő-megtartó intézkedésekre tettek vállalást.

– Várhatóan ezen a héten pont kerül az állami vállalatok dolgozóinak bérezésével kapcsolatos végleges megállapodásra – mondta Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke. Kiemelte: az érdekképviseletek a napokban minél gyorsabb egyeztetésekre készülnek, hogy a dolgozók már áprilisban megkapják a megemelt összeget és az év elejéig visszamenőleg a magasabb fizetésüket.

A hároméves, 30 százalékos, hosszú távú bérmegállapodást már február 15-én elfogadta a kormány, de a béren kívüli juttatásokról és a fizetésemelés differenciálásáról több ágazatban még tartanak az egyeztetések. – A postások kapják a legnagyobb béremelést, köszönhetően annak, hogy a Magyar Posta további négymilliárd forintot rakott hozzá önerőből a kormányzati támogatáshoz – mondta Mészáros Melinda. Így a következő években összesen 32 százalékos felzárkóztatással számolhatnak a dolgozók.