Magyarország költi a legtöbb pénzt oktatásra Közép-Európában – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere kedd reggel az M1 csatornán.

A minisztert azzal kapcsolatban kérdezték, hogy új, átfogó iskolafejlesztési program indul: 81,2 milliárd forintból közel 400 település 527 intézménye újul meg.

Balog Zoltán szerint a felújítások először azokban a megyékben – Borsod, Bács-Kiskun – kezdődnek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk, de a népsűrűség is fontos szempont. Pest megyében tanterembővítésekre, új iskolák építésére is szükség van.

Három éven belül minden ötödik gyerek, vagyis húsz százalékuk olyan iskolában tanul majd, amelyben valamilyen fontos beruházás, felújítás történt.

A programra uniós forrást nem vehetnek igénybe, vagyis ez teljes mértékben az állami büdzsé terhére történik majd.

A felújításokat próbálják úgy végigvinni, hogy azok ne zavarják a tanítás rendjét, így például a szünidőben lesznek a munkák. A projekt része az oktatási eszközök beszerzése és egy digitális program is.

A miniszter szerint a GDP 5,2 százalékát költi a magyar kormány oktatásra, ami azt jelenti, hogy Lengyelországgal együtt Magyarország költi a legtöbbet erre a célra. (MTI)