Idén ősszel is drágultak az albérletek a rangosabb felsőoktatási intézményekkel rendelkező romániai városokban. A nagyobb egyetemi központokban átlagosan 10 százalékkal nagyobb összeget kérnek el a bérlőktől, mint egy évvel korábban.

A magyar diákok körében a legnépszerűbb tanulmányi célpontnak számító Kolozsváron már többet kérnek el egy szobáért, mint Bukarestben, az erdélyi városok közül pedig továbbra is Temesvár és Marosvásárhely számít a legolcsóbb egyetemi városnak.

A bukaresti főbérlők egyébként csak a garzonlakásokat adják ki drágábban, mint a kolozsváriak: a fővárosban átlagban 221 eurót kérnek el, míg a kincses városban 200 euró körül mozog egy kis lakrész havi bére az ingatlanközvetítő portál szerint.

Ehhez képest Temesváron 160 eurót kérnek egy garzonért havonta – igaz, 7 százalékkal többet, mint az előző tanévben –, egy kétszobás lakrész havi bére pedig 250–270 euró között mozog.

Bónis Endre, a Reform ingatlanközvetítő iroda vezetője a Krónika megkeresésére elmondta, Kolozsváron az elmúlt időszakban nagyon beindult az ingatlanpiac, ami nyilvánvalóan annak is köszönhető, hogy a felsőoktatási intézmények alig 10 ezer egyetemistának tudnak helyet biztosítani bentlakásaikban, míg az igénylők száma 70–80 ezerre tehető.

A külföldi egyetemisták nem hajlandók elhagyni a belvárost, ráadásul magas elvárásaik is vannak, azaz felújított lakásokba szeretnek beköltözni. Ők egy kétszobás lakásért havi 500–600 eurót is kifizetnek. A hazai egyetemisták igényszintje ugyanakkor jóval alacsonyabb, hiszen kevesebbet tudnak fizetni.

Garzonlakást már csak szerencsével lehet találni 200 euró alatt, a kétszobás lakások ára pedig 250 és 350 euró között mozog. Háromszobás lakásokat 350–450 euróért bérelnek ki. A legkeresettebbek egyébként a kétszobás lakások Kolozsváron.