A szlovák államnak évi 1500 eurójába kerül, hogy a különböző programok révén megpróbáljon állást találni egy munkanélkülinek – derül ki a Pénzügy-politikai Intézet elemzéséből.

„A nemzetközi tapasztalatok a képzési programokat és konzultációkat tekintik a munkakeresésre irányuló szolgáltatások leginkább célirányos formáinak. A foglalkoztatási szolgáltatások terén jelentős szerepük van az együttműködés elutasítására irányuló büntető intézkedéseknek is” – olvasható a pénzügyminisztériumhoz tartozó Pénzügy-politikai Intézet ((IFP) elemzésében.

A Pravda napilap értesülései szerint a jövő évben a kormány a tervek szerint megszünteti a munkahivatalok által felkínál munkahelyeket  elutasító személyek egészségügyi járulékának kifizetését.

A munkáltatók elkészítettek a munkaügyi tárca részére egy átképzési tanfolyamokat tartalmazó jegyzéket, azok valamelyikének elvégzése az állástalanoknak biztos munkahelyet biztosíthat – írja a hirek.sk.

„Ma az átképzési tanfolyamokat a munkanélküliek igényeinek megfelelően szervezik. Az előbbiek még a cégek igényei alapján készültek. Az átképzés befejezése az állástalanok részére azonnali belépést jelent az új munkahelyre” – nyilatkozta Jaroslav Holeček, a szlovák autóipari szövetség alelnöke.

A munkanélküliek iskolai képzettségüktől függően szerszámkészítőnek, fémmegmunkálónak, de programozónak vagy IT specialistának is átképezhetik magukat. „Az elkövetkező négy évben csak az autóipari szövetség hatezer állástalant tudna a nevezett átképzési tanfolyamokra felvenni” – jegyezte meg Holeček.

A munkanélküliség aránya Szlovákiában 9,42 százalék. A munkahivatalokban nyilvántartottak közül 256 ezren azonnal munkába tudnának állni. A foglalkoztatás támogatása szempontjából a képzési gyakorlat és az önkéntes munka tekinthető a leghatékonyabbnak.

A 29 évesnél fiatalabb korosztály támogatása az alkalmazás terén sokkal jobb eredményeket hozott, de jóval magasabb költségek mellett.

A munkahivatalok működési költségeire 2015-ben az állam 1,3 milliárd eurót fordított, ami a szlovák GDP 1,9 százalékának felel meg. Legtöbb pénzt, 1,19 milliárd eurót a különféle segélyek és egészségügyi biztosításra kifizetett összeg emésztett fel.

A munkahivatalok működtetése 155 millió euróba került, míg az aktív munkaerő-piaci intézkedések 130 millióba. Az állástalanok munkapiaci érvényesülését segítő átképzési tanfolyamok éppen az aktív munkaerő-piaci intézkedések mögött rejtőznek. Ide tartoznak a cégeket több személy foglalkoztatására irányuló különféle támogatások is.