Meglehetősen távol állnak az üzleti képzést nyújtó külföldi top egyetemek a magyar közoktatás színvonalától. Mekkora az esélye a magyar jelentkezőnek? És mennyi pénz kell hozzá?

A QS TopUniversities rangsora szerint a Harvard nyújtja a legjobb üzleti képzést a világon. Mind több magyar diák tervezi, hogy külföldön tanul majd tovább, de vajon mennyire vannak az élmezőnytől? – teszi fel a kérdést a Forbes.hu.

A külföldi egyetemi felvételikre felkészítő Engame Akadémia oktatási vezetője, Könczey Kinga megerősítette, hogy a Harvard Business School MBA képzésre hihetetlenül nehéz bekerülni. A jelentkezők kb. 10 százaléka jár sikerrel. Az MBA képzésbe minden szakterületről vesznek fel diákokat, a felvett diákok egyharmada külföldi.

A Harvard MBA képzésén a tandíj: 72 ezer dollár (20,7 millió forint), igaz, ösztöndíjra lehet pályázni. Az alapképzés díja 46 ezer dollár (13,3 millió forint) – itt is lehet pályázni ösztöndíjra.

A megélhetéshez évente átlagosan 20 ezer dollárra van szükség (5,7 millió forint).

Minél erősebb az akadémiai profil annál inkább van esély, ösztöndíjra pályázni. Van szociális alapú támogatási lehetőség is.

A legnagyobb hozzáadott értéke egy ilyen képzésnek egyrészt az iskola és a képzés hírneve, reputációja, valamint az a gyakorlati tudás amit ad – vallja Könczey Kinga.

A gyakorlatorientált MBA és különféle mesterprogramok szerves részét képzik a direkt vállalati kapcsolatok, céglátogatások, valós üzleti projektek megvalósítása. Így a diákok azonnal hasznosítható, az üzleti szférában kipróbált tudással, és konkrét vállalati, szakmai kapcsolatokkal fejezik be tanulmányaikat.