Az MNB 180 millió forint bírságot szabott ki a luxemburgi Indumet S.A.-ra, illetve 210 millió forintos bírsággal sújtotta a magyar R-TAIL Concept Kft.-t, mert a társaságok úgy vásároltak fel magyarországi adósságokat, hogy arra nem volt engedélyük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) két piacfelügyeleti eljárást folytatott le annak tisztázására, hogy a luxemburgi székhelyű Indumet S.A., illetve a magyarországi R-TAIL Concept Kft. végzett-e üzletszerűen, a jegybank engedélye nélkül pénzügyi szolgáltatásnak minősülő követelésvásárlási tevékenységet – írja közleményében a jegybank.

A két társaság neve annak nyomán merült fel, hogy a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra azok eladott követelései kapcsán. Ennek nyomán több ezer engedményezési ügyletet és követelésvásárlót ellenőrzött, tucatnyi piacfelügyeleti eljárást indított, amelyek nyomán már felügyeleti intézkedést is hozott.

A jegybanki vizsgálatok mind az Indumet S.A., mind az R-TAIL Concept esetében megállapították, hogy e társaságok üzletszerű tevékenységük keretében – azaz rendszeresen, nyereség érdekében, előre egyedileg meg nem határozott ügyletek megkötésével – vásároltak követeléseket. Az Indumet S.A., illetve az R-TAIL Concept ugyanakkor nem rendelkezett/rendelkezik az e tevékenység végzéséhez szükséges felügyeleti engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján engedély nélkül végzett pénzügyi tevékenység miatt 180 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta az Indumet S.A.-t. Az R-TAIL Conceptre ugyanezen okból 210 millió forintos piacfelügyeleti bírságot szabott ki és mindkét társaságnak azonnali hatállyal megtiltotta a jogosulatlan tevékenység folytatását. A jegybank mindkét ügy kapcsán büntetőfeljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál.