Az MNB megtiltotta az Albaland Kft.-nek, a belize-i Pink Rocks Groupnak és a két cégben tulajdonos W. Attilának, hogy magyarországi befektetőktől anélkül gyűjtsenek megtakarításokat, hogy arra a jegybanktól engedélyük lenne.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az Albaland Kft., a Pink Rocks Group Ltd. és W. Attila tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat. Ennek célja megállapítani, hogy az érintettek végeztek/végeznek-e bejelentés hiányában a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról szóló törvény szerinti függő ügynöki, illetve üzletszerűen a hitelintézeti törvény szerinti pénzügyi szolgáltatás közvetítése tevékenységet (ehhez is az MNB engedélye vagy bejelentés szükséges.)

Az MNB a piacfelügyeleti eljárás során azonnali hatállyal megtiltotta az érintetteknek, hogy a jegybank engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzenek. Az MNB már korábban közzétette az Albaland Kft.-re és a Pink Rocks Groupra vonatkozó befektető-védelmi felhívását honlapja Figyelmeztetések menüpontjában – hívja fel a figyelmet közleményében a jegybank. Az ideiglenes intézkedésének alapvető célja a befektetők érdekeinek védelme, a tőkepiac átlátható működésének, illetve a befektető-védelemnek az érvényesítése azért, hogy az e piacon lévő személyek csak a jogszabályban meghatározott formai keretek közt tevékenykedjenek.

Az MNB által ez idáig beszerzett bizonyítékok alapján W. Attila és az Albaland Kft., majd ezt követően a  Pink Rocks Group széles körben hirdette, hirdeti a piacfelügyeleti eljárás során vizsgált tevékenységét. Az érintettekkel kapcsolatba lépő befektetőknek ezáltal lehetősége nyílik arra, hogy különböző – többek közt az MNB által jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység végzése miatt már korábban szankcionált – külföldi brókercégek által kínált tőkeáttételes befektetési termékek kereskedését biztosító éles számlákat nyissanak.

Az MNB felhívja a potenciális befektetők figyelmét arra: egy-egy szolgáltatás, termék – különösen a tőkeáttételes befektetési termékek (például FX, CFD) – igénybevétele előtt mindig előzetesen, s ne csak esetlegesen a kár bekövetkezte után ellenőrizzék, hogy az adott szolgáltató rendelkezik-e pénzügyi, illetve befektetési tevékenység végzéséhez szükséges engedéllyel vagy regisztrációval, s szerepel-e a jegybank Piaci szereplőket felsoroló nyilvántartásaiban. Ezen információkról az MNB honlapja, ügyfélszolgálata, illetve vidéki pénzügyi tanácsadó irodái minden tájékoztatást megadnak a szerződésük megkötése előtt álló érdeklődőknek.