A pénzügyi felügyelet eljárást indított az Első Magyar Befektetői Szövetkezettel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta, hogy felhatalmazás nélkül végezzen engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet. A szövetkezet a banki kamatoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve kötött vagyonkezelési szerződéseket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított piacfelügyeleti eljárást folytat a budapesti székhelyű Első Magyar Befektetői Szövetkezet tevékenységének áttekintésére. A jegybank arra kíváncsi, hogy a szövetkezet végez vagy végzett üzletszerűen az MNB engedélye vagy bejelentés nélkül a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény szerinti pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

Az MNB azt is vizsgálja, hogy a szövetkezet – rendszeres gazdasági tevékenysége keretében – végez vagy végzett a jegybank engedélye vagy bejelentés nélkül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvény szerinti befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást – közölte a pénzügyi felügyelet.

A szövetkezet a banki hozamoknál lényegesen magasabb hozamlehetőséget ígérve hozam- és tőkegarantált vagyonkezelési szerződéseket kötött a befektetni kívánó tagokkal. Az eljárás eddigi bizonyítékai alapján megállapítható, hogy a szövetkezet több befektetőjének is arra hivatkozással tagadta meg a visszafizetést, hogy kizárólagos pénzügyi szolgáltatójának, a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd.-nek likviditási gondjai vannak.

A szövetkezet állításait egy, az MNB által az IronFX Global Ltd. ügyében kiadott sajtóközleménnyel próbálta alátámasztani. Jelenleg ugyanakkor nem bizonyított, hogy a szövetkezet a befektetőinek pénzét ténylegesen a likviditási gondokkal küzdő ciprusi szolgáltatónál tartotta, ezért a jegybank a piacfelügyeleti eljárásában a szövetkezet és az IronFX Global Ltd. közötti kapcsolatot is vizsgálja.

Az Első Magyar Befektetői Szövetkezet nem szerepel a jegybank vonatkozó nyilvántartásaiban, így jegybanki engedélyhez, bejelentéshez kötött tevékenység végzésére nem jogosult. A jegybank ezért ma közzétett végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve − azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Első Magyar Befektetői Szövetkezet engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

Az MNB most közzétett végzése semmilyen formában nem érinti a szövetkezet befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.