Az elmúlt egy hétben két nagyobb vihar is végigsöpört az országon – összességében több százmillió forint kárt hagytak maguk után. Ez azonban még csak ízelítő volt, most indul a nyári viharszezon, amely évről-évre a legtöbb káreseménnyel jár.

A május és augusztus közötti időszakban történik a legtöbb káreset, ilyenkor fizetik ki a biztosítótársaságok a legtöbb pénzt – mondta a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs főosztályvezetője az M1-en. Gilyén Ágnes közölte: 2010-2015-ben, a május és augusztus közötti periódusban 885 ezer kárt rendeztek a biztosítók, a kifizetett kárösszeg csaknem 70 milliárd forint volt.

A legtöbb kárbejelentés szélvihar, jégeső, villámcsapás, beázás miatt történt. Az adatok szerint a bejelentések száma emelkedett, hevesebbek a viharok, koncentráltabban jelentkezik az esőzés egy-egy területen, és a villámcsapások miatti károk is nőttek – emelte ki.

A kommunikációs főosztályvezető elmondta, a kárveszélyes időszakok után megnő a biztosítások iránti érdeklődés. Magyarországon az ingatlanok 73 százaléka biztosított, ami európai átlagban is jó arány, és az Európai Unióban nem jellemző, hogy ennyire teljes körű lenne az alapbiztosítás – tette hozzá.

A Mabisz adatai szerint a múlt keddi viharos időjárást követően több mint négyezer bejelentés érkezett a biztosítókhoz, a kár becsült értéke 400 millió forint. Az a vihar elsősorban Budapesten, Pest megyében, a Dunántúlon, Bács-Kiskun megyében, Jászberény, Hatvan és Szolnok környékén okozott jelentősebb károkat. A legtöbb bejelentés a vihar, illetve a beázások miatt történt, de gyakoriak voltak a villámcsapások miatt bekövetkezett károk, valamint a jégverés okozta sérülések is.