A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ az év végéig rendezni tudja kintlévőségeit – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelési államtitkára egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Czunyiné Bertalan Judit a Klik létrehozását felidézve hangsúlyozta: olyan működési keret jött létre, amilyenre korábban nem volt példa. Egy ilyen szervezet elindulása, olajozott működése soha nem egy-két hónap – mutatott rá, kiemelve: a Kliknek több mint százezer alkalmazottja van és csaknem hatezer telephelyen több mint hétszázezer gyermekről gondoskodnak.

Az államtitkár normális jelenségnek nevezte, hogy a Kliknek a korrekciókat beszámítva minden évben nőtt a költségvetése. Az idei évet is újraszámolták és a kormány biztosította azt a 26,7 milliárd forintot, amire még szükség volt – mondta, hozzátéve: számos pozitív hatása is volt az átalakításoknak. Ezek közé sorolta a különböző fejlesztéseket, beruházásokat uniós támogatások mellett, illetve az iskolákban fellelhető jó gyakorlatok megosztását.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára a közétkeztetés reformjával összefüggésben jelezte: az első hónapok tapasztalatai megvannak, és ezek alapján folytatják az egyeztetéseket a közétkeztető szervezetekkel, akiktől várják a javaslatokat. Ezeket a tárca meg fogja vizsgálni. Hangsúlyozta: egészségesebb étkezést kell biztosítani a fiataloknak. Ha már a költségvetési támogatást megduplázták, akkor ne csak sokakhoz jusson el az étel, hanem legyen egészséges is.

Az államtitkár kitért arra is, hogy mivel az intézmények többségében nem volt panasz, azok kisebb hányadában viszont nagyon hangos kifogások fogalmazódtak meg, ezért utóbbiaknál a kormányhivatal, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal vizsgálja azokat. Pár tucat konyha lejárathatja több száz vagy ezer konyha teljesítményét – jegyezte meg.

További lépésként említette több száz közétkeztetési dolgozó továbbképzését, ők oktatófilmeket kapnak, kiadványokkal segítik a munkájukat. Szeretnék eloszlatni a tévképzeteket is, így azt például azt, hogy tejfölt nem lehet használni – közölte az államtitkár, aki szerint a problémák egy része abból fakad, hogy nem ismerik pontosan a rendeletet.