Emir Kusturica és a The No Smoking Orchestra is fellép az idei Duna Karneválon, amely június 8. és 17. között számos népzenei programmal várja a főváros közönségét.

A Duna Karnevál csaknem negyedszázada szerepel a budapesti nyári kulturális palettán. Programjai egyszerre mutatják be Magyarország gazdag népzenei és táncos örökségét és hozzák el a világ legkülönbözőbb pontjain megőrzött néptánchagyományokat – közölték a szervezők.

Az idei rendezvénysorozat egyik csúcspontja lesz a Hősök terén megrendezett Visegrádi Tánckarnevál, ahol a V4-ek soros elnöki tisztét betöltő Magyarország nevében fogadják a lengyel, cseh és szlovák táncosokat, és a bemutatkozások mellett közös táncos ünneplésre is sor kerül a fesztivál zárónapján. 

Az Esztrád Színházzal közös szervezésben idén a Karnevál vendége lesz Emir Kusturica, aki a The No Smoking Orchestra kíséretében (képünkön) ad koncertet június 15-én. A rendhagyó esten Kricskovics Antal koreográfiáját a Tököli Délszláv Táncegyüttes előadásában láthatja a közönség.

A fesztivál tíz napja alatt a résztvevőket számos táncházi élmény várja, de szerepel a programban a belváros legnépszerűbb helyszíneit érintő karneváli felvonulás is.

Június 16-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont a Duna Karnevál Gálának. Ezen az előadáson a külföldi táncegyüttesek mintegy 300 művésze együtt lép színpadra. A meghívott országok között van Bulgária, Csehország, Görögország, Lengyelország, Macedónia, Olaszország, Peru, Románia, Szlovákia, Szerbia és Törökország.

A gála második felében a Szerelmünk, Kalotaszeg című látványos produkciót tekintheti meg a közönség. Az előadás a hagyomány és korszerűség szellemében a Duna Művészegyüttes és a Magyar Állami Népi Együttes közös fellépése, de közreműködik benne a szekszárdi Bartina Táncegyüttes, a budapesti Bem Táncegyüttes, valamint a szintén fővárosi Bihari Táncegyüttes is. (MTI)