Emelkedtek az ipari termelői árak februárban az euróövezetben, az éves összevetésű ütem erőteljes megugrása alátámasztja azokat a várakozásokat, hogy a következő hónapokban gyorsuló ütemben nőnek a fogyasztói árak.

Az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) közölte, hogy az euróövezetben tavaly februárhoz képest 1,5 százalékkal kúsztak feljebb az ipari termelői árak.

Elemzők 1,4 százalékos emelkedésre számítottak az előző havi 0,4 százalékos növekedés után.

Februárban már a második egymást követő hónapban mértek emelkedést, de előtte 17 egymást követő hónapban – 2019 augusztusától tavaly decemberig – csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben, 5 százalékkal májusban, a koronavírus-járvány első hullámának tetőzésekor.

Havi összevetésben februárban már kilencedik egymást követő hónapban emelkedtek az ipari termelői árak az eurózónában, ezúttal 0,5 százalékkal. Elemzők erősebb ütemre, 0,6 százalékra számítottak a januári 1,7 százalékos emelkedés után.

A termelői árak a fogyasztói infláció alakulásának egyik indikátora. Az Európai Központi Bank arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon.

Az előzetes adatok szerint márciusban 1,3 százalékra gyorsult a fogyasztói árak emelkedésének éves üteme az euróövezetben, és az év végére akár a 2 százalékot is meghaladhatja, ám az erőteljes emelkedés valószínűleg átmeneti lesz. Az EKB azt ígérte, hogy nem veszi figyelembe az infláció átmeneti kiugrását a monetáris politikai döntések meghozatalában, azaz nem várható gyors kamatemelés.

Az Európai Unióban az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal, éves összevetésben pedig 1,7 százalékkal ugrottak meg az ipari termelői árak februárban. Januárban havi szinten 1,6 százalékkal, éves összehasonlításban pedig 0,4 százalékkal emelkedtek a termelői árak az unióban.

A gyakran változékony energiaárakat nem számolva havi összevetésben az euróövezetben 0,6 százalékkal, az unióban pedig 0,7 százalékkal, míg éves összevetésben 1,2 százalékkal, illetve 1,4 százalékkal nőttek az ipari termelői árak.

Az energiaszektorban tavaly februárhoz képest az euróövezetben 2,3 százalékkal, az unióban pedig 3,0 százalékkal emelkedtek a termelői árak.

Éves összevetésben Írországban (13,3 százalék), Észtországban (7,5 százalék) és Dániában (7,3 százalék) nőttek legerősebb ütemben az ipari termelői árak februárban. A legnagyobb csökkenést Cipruson (4,2 százalék), Litvániában (2,1 százalék) és Szlovákiában (1,5 százalék) mérték.

Az előző hónaphoz mérve Görögországban és Luxembourgban (egyaránt 2,8 százalék), Belgiumban (2,4 százalék) és Litvániában (2,0 százalék) nőttek legnagyobb mértékben az ipari termelői árak. Csökkenést csak Írországban (9,7 százalék), Spanyolországban (1,5 százalék), valamint Portugáliában (0,5 százalék) mérték.

Magyarországon az előző hónaphoz mérve 1,4 százalékkal, éves összevetésben 4,7 százalékkal nőttek az ipari termelői árak februárban.

(Forrás: MTI)