A korábbi évek azonos időszakához képest mind összegben, mind a befektetések számában emelkedéssel zárta a második negyedévet a kockázati és magántőke piac Magyarországon – közölte a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (Hungarian Private Equity and Venture Capital Association, HVCA).

A szervezet tagjai három hónap alatt 39 tranzakcióval 38 vállalkozásba összesen 31,079 milliárd forintot fektettek. A HVCA honlapján közzétett korábbi statisztikák szerint az idei összeg csaknem háromszor akkora, mint amit 2021 azonos időszakában értek el, a 2020-asnak pedig több mint a négyszerese. Nőtt a tranzakciók száma is, hiszen március elejétől június végéig tavaly 34, tavaly előtt pedig 35 ügyletre került sor.

A legkedveltebb beruházói célterület az ingatlan, illetve üzleti és ipari szolgáltatások piaca, ezek tették ki a teljes összeg felét, és ide érkeztek a legnagyobb értékű befektetések is. A kiszállások rangsorát az élettudományok vezetik, a 19-ből 4 erre a területre jutott. Tavaly ilyenkor jóval többször, 43 alkalommal váltak meg a részesedésüktől a tulajdonos befektetők, 2 éve viszont csak 17-szer.

Az életciklus szerinti csoportosítás alapján az első körös befektetések vezetnek, az ide tartozó 18 tranzakció a befektetett összeg 61,6 százalékát adja. Több mint 6,2 milliárd forinttal ugyanakkor egy késői fázisú tranzakció volt a legnagyobb értékű. Utóbbiak a magvető és startup befektetésekkel együtt 46 százalékot tettek ki az összes befektetésen belül a második negyedévben – olvasható a HVCA közleményében.

(Forrás: MTI)