Sokba kerülhet a román államnak az egyetemisták bérmentes vonatozása. A diákok már az első húsz napban 240 ezer ingyenjegyet és 3 ezer bérletet váltottak.

Közel 11 millió lejbe került a román államnak az egyetemisták ingyenes vonatozása az intézkedés hatálybalépése utáni első húsz napban – írja a Kónika.

A vasúttársaság személyszállító részlege (CFR Călători) szerint február 20-ig mintegy 240 ezer ingyenjegyet bocsátottak ki diákoknak, a bérmentes utazásra jogosult egyetemisták pedig 3 ezer havi bérletet váltottak. Ehhez képest 2016 februárjának első húsz napjában 132 ezer jegyet vásároltak az akkor még 50 százalékos árkedvezményt biztosító diákigazolvánnyal, illetve 250 bérletet igényeltek.

A vasúttársaság azt is közölte, hogy a hónap első három hetében a belföldi járatok másodosztályának kihasználtsága átlagosan 20 százalékkal emelkedett.

Egyes járatokon, elsősorban az egyetemi központokat – Kolozsvárt, Temesvárt, Brassót és Bukarestet – érintő szerelvényeken a kihasználtság meghaladta a 100 százalékot, azaz többen váltottak jegyet, mint ahány hely van a vonaton, így sokan kénytelenek voltak helyjegy nélkül utazni.

A CFR ezért számos útvonalon plusz kocsikat csatolt a szerelvényekhez, ezekre elsősorban péntektől vasárnapig volt szükség. A vasúttársaság azt javasolja az utazást tervező egyetemistáknak, hogy a „kellemetlen helyzetek” elkerülése érdekében idejében váltsák ki az ingyenjegyet.

Az állami vállalat azért is vezet pontos kimutatást arról, hogy hányan váltanak ingyenes jegyet és bérletet, mert ezek árát az állami költségvetésből, a közlekedésügyi minisztériumon keresztül téríti meg az állam.