Egy év alatt 10 százaléknyi Putyin-hívő tűnt el – legalábbis a Levada Központ orosz közvélemény-kutató cég legfrissebb felmérése szerint.

Bár úgy tartják Oroszországban (és a világon is), hogy az orosz elnök válsághelyzetben teljesít a legjobban, a legújabb közvélemény-kutatás eredménye nem ezt igazolja. A Levada Központ felmérése alapján Vlagyimir Putyin egy év alatt 10 százalékot veszített hívei táborából.

Pedig ez alatt az egy év alatt volt bőven harcias feladata: például tavaly szeptember végétől a szíriai rendcsinálás, az ukrajnai háborús helyzet vagy a Törökországgal kiéleződött szituáció kezelése.

A megkérdezettek 21 százaléka mondta, hogy maradéktalanul megbízik az államfőben, 52 százalék pedig azt, hogy inkább megbízik benne – az egy évvel ezelőtti 26 és 57 százalékkal szemben. Inkább nem bízik meg Putyinban a válaszolók 19 százaléka, a korábbi 14 százalék helyett.

38 százalékukat kimondottan lelkesít Putyin politikája, 30 százalék nem tud semmi rosszat mondani az elnökre. Ez egyáltalán nem rossz arány ahhoz képest, hogy a megkérdezetteknek csupán 5 százaléka mondta azt, hogy semmi jót nem tud mondani róla.

Hogy milyennek látják az oroszok Vlagyimir Putyint? Tapasztalt vezetőnek (33), energikus, akaratos embernek (31) és olyannak, aki mindig az állam érdekeit tartja szem előtt (25 százalék).