Teltházas eseményen került megrendezésre a Hiventures Demo Day, amelyen közel startupok, mentorok és inkubátorházak ismerhették meg a Hiventures új befektetési programjait.

A budapesti, teltházas nyitóeseményen közel kétszázan vettek részt szerdán. A rendezvényt Bernáth Tamás, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója nyitotta meg, majd a Startup Campus program fővédnökeként Dr. Pálinkás József, a Nemzeti Kutatás, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke tartotta meg a nyitóelőadást.

A Hiventures vezetői, Kisgergely Kornél és Katona Bence ismertették a Hiventures inkubációs (pre-seed), magvető (seed), és korai növekedési (startup) szakaszok tőkefinanszírozási lehetőségeit, ezzel is támogatva az alapítás előtt álló, vagy fiatal, K+F+I tevékenységet végző hazai vállalkozások elindulását. 

Pálinkás József a most megnyíló, visszatérítendő források, kockázati tőkeprogramok esetében is kiemelten fontosnak tartja, hogy a versenyképességet ösztönző, valóban perspektivikus, értékteremtő programok jussanak forrásokhoz. Ehhez szükség van a KFI versenypályázatok esetében alkalmazott kutatásfejlesztési és innovációs szempontrendszer érvényesítésére, továbbá a mentori programok megerősítésére.  

A szakmai esemény azoknak az innovatív vállalkozásoknak a bemutatkozásával zárult, amelyk az elmúlt időszakban összességében közel egymilliárd forint összegű tőkebevonást kaptak a Hiventures tőkeprogramjain keresztül.

A Liber8tech csapata például olyan okos karkötőt mutatott be, amivel szoftveresen, akár napi szinten lehet kedvünknek, ruházatunknak megfelelő stílusú mintát kiválasztani, vagy a VirtDB, ami egy olyan innovatív önkiszolgáló szoftver, amely megoldást nyújt a Big Data és üzleti intelligencia (BI) technológiákat használó cégek adatelérési problémáira.

A budapesti nyitó állomással startolt el a Startup Campus Roadshow is, ami egy olyan egyetem bázisú inkubációs program, mely a felsőoktatásban születő, innovatív elképzelések piacra jutását ösztönzi. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával indult kezdeményezés 2016-ban 4 városban mutatkozott be.

Az első év sikerét mutatja, hogy az eseménysorozatnak köszönhetően kétezer fiatal száznyolcvan vállalkozói projekttel mutatkozott be. Idén a Hiventures szakmai együttműködésében folytatódik a Startup Campus program, amelyhez kapcsolódóan toborzó és tájékoztató rendezvénysorozatot indul hat hazai városban, valamint Londonban. A roadshow állomásai: Budapest, Győr, Debrecen, Szeged, Miskolc, Pécs és London.

„A Startup Campus Roadshow kiváló lehetőség, hogy a városok helyi innovációs ökoszisztémáinak szereplőivel együttműködést alakítsunk ki, valamint az egyetemi környezetben születő startupok és innovatív projektek bemutatkozzanak és közvetlenül jelentkezzenek a Hiventures tőkeprogramjaiba. A roadshow-n a legjobb, induló vállalkozások kilenc millió forintos befektetési ajánlatot kaphatnak, amely egyedülálló támogatási lehetőség a régióban” – mondta el Katona Bence, a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő befektetési vezérigazgató-helyettese.

A KamaraOnline korábbi interjúját Katona Bencével ITT olvashatja.