Az Európai Parlament elítélte, hogy az Európai Bizottság késik a hormonháztartást megzavaró anyagok azonosításához és csökkentéséhez szükséges tudományos kritériumok publikálásával.

A szóban forgó anyagok a Környezetvédelmi Világszervezet (UNEP) és a WHO szerint globális fenyegetést jelentenek. A képviselők szerint uniós jogot sért, hogy a bizottság három éve nem hozza nyilvánosságra a kritériumokat.

A képviselők azért is elítélik a bizottságot, mert nem tesz eleget az Uniós Szerződésekben lefektetett kötelezettségeinek – mondja ki az 593 igen szavazattal 57 ellenében, 19 tartózkodás mellett szredán elfogadott állásfoglalás.

Az UNEP/WHO jelentés globális fenyegetésnek nevezte a hormonháztartást zavaró anyagokat, utalva többek között az emberi hormonháztartás zavarainak növekvő tendenciájára, továbbá a vadon élő állatok populációiban megfigyelt hatásokra. Bizonyítékok vannak arról, hogy a hormonháztartást zavaró anyagoknak való kitettség reprodukciós zavarokhoz (terméketlenség, rák, születési rendellenességek) vezet, valamint ezen vegyi anyagoknak a pajzsmirigy-funkcióra, az agyműködésre, az elhízásra és az anyagcserére, továbbá az inzulin- és glükóz-homeosztázisra gyakorolt hatásáról is.

Az Európai Bíróság 2015. decemberi ítéletében az uniós jog megsértése miatt elmarasztalta a bizottságot, mivel az elmulasztotta nyilvánosságra hozni a tudományos kritériumokat. A képviselők többször követelték, hogy az EU lépjen fel határozottan az ilyen anyagok betiltása kapcsán.

A képviselők szerint már három éve elkészült a kritériumokra vonatkozó javaslat, de azt nem hozták nyilvánosságra, mivel a bizottság inkább egy olyan hatásvizsgálatot indított, amelyre a Bíróság szerint az uniós jog értelmében nem volt szükség és az nem is volt megfelelő egy tudományos kérdés eldöntésére.

Az EP ugyanakkor tudomásul veszi, hogy a bizottság még a nyár kezdete előtt javaslatot kíván benyújtani a hormonháztartást zavaró tulajdonságok tudományos kritériumainak meghatározására – olvasható a parlament közleményében.