Székelyföldön érvágást jelenthet, Nagyváradon a régi építésű lakások árának enyhe visszaeséséhez vezethet a módosult Első otthon program.

Módosult feltételek mellett folytatódik idén az Első otthon program Romániában – írja a Krónika. A változtatások azoknak kedveznek, akik új építésű vagy frissen felújított lakásról álmodoznak, a régi otthonok esetében nehezebb lesz kölcsönhöz jutni.

A hétfői kormányülésen a Grindeanu-kabinet a tavalyihoz hasonló, 2,67 milliárd lej értékű, a fiatalok lakásvásárlását ösztönző állami garanciakeretet hagyott jóvá az idei évre. Ez számítások szerint mintegy 30 ezer hitelre lesz elegendő.

Ugyanakkor a törvényt úgy módosították, hogy csak az új építésű ingatlanok esetében vállal garanciát az állam a hitel értékének 50 százalékára. A régi lakások esetében az állam által vállalt hitelfedezetet 40 százalékra csökkentették.

Az első lakásukat vásárlók az eddigi gyakorlathoz hasonlóan 5 százalékos előleg befizetésével vehetnek fel maximum 30 éves futamidejű kedvezményes jelzáloghitelt a programban részt vevő bankoktól. Az alacsony előleg képezi a hitelprogram legfőbb vonzerejét.

Mint ismeretes, az Első otthon elnevezésű kedvezményes jelzáloghitel-program 2009 óta működik, ennek keretében az állam a hitelfedezet felének átvállalásával segíti a fiatalok lakáshoz jutását.

Kisebb érvágást jelenthet a székelyföldi ingatlanpiacnak és a székely fiatalok számára az Első otthon program módosítása. Nemes Zoltán, a csíkszeredai Terniopontis ingatlanközvetítő tulajdonosa szerint egyértelmű a kormány szándéka, hogy ösztönözze az új lakások építését vagy a régebbiek felújítását. Ám a Székelyföldön sajátos a helyzet, az elmúlt években alig épültek lakások, és szerkezeti felújítás sem volt.

Az új lakóparkokat próbálja segíteni a kormány a kedvezményes hitelkonstrukció feltételeinek módosításával – vallja Lu­kács Róbert nagyváradi ingatlanszakértő. „Egyértelmű, hogy csökkenni fog a régi lakások ára. Nagyváradon a következő 12 hónapban 1500 új lakást fognak építeni. Én mindenképp úgy látom, hogy az új lakások pörögni fognak, a régieknek meg le fog menni az ára” – magyarázta az ingatlan szakértő.

Hogy a bankok mit fognak lépni a megváltozott feltételekre, csak ezután derül ki. Az ING Bank elsőként jelezte, hogy jóval szigorúbban áll a programhoz, mint az előző években. Példája a szakemberek szerint nem lesz ragadós.

Az ING részéről a legdrasztikusabb lépés az volt, hogy 5 százalékról 10 százalékra emelte a szükséges önrészt az Első otthon program esetében. Hasonlóra mostanig nem volt példa, valamennyi pénzintézet tartotta magát a törvényben megjelölt 5 százalékos önerőhöz.