Idén júliusban a magyarországi turisztikai régiók közül egyedül Budapest-Közép-Dunavidéken csökkent a külföldi vendégek száma tavalyhoz képest, ugyanis a vizes vb ellenére (vagy talán éppen azért) kevesebb turista szállt meg Budapesten. A szállodáknak azonban így sincs oka panaszra: az átlag 37 százalékos áremeléssel nagyot szakítottak.

A magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken júliusban megszálló külföldi vendégek száma 0,8, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 2,6 százalékkal (1,9 millióra) emelkedett éves összevetésben. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban, panziókban és kempingekben bővült, a közösségi szálláshelyeken és üdülőházakban csökkent. A turisztikai régiók közül csak Budapest-Közép-Dunavidéken volt, amelynek hátterében a fővárosi szállodák vendégforgalmának csökkenése áll (2,4 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel korábbitól), mely a budapesti szálláshelyek súlya miatt hatással volt az országos adatokra is – derül ki a KSH adataiból.

Júliusban Magyarországon a belföldi vendégek száma 1,6, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,7 százalékkal bővült, és meghaladta a 2,4 milliót. A turisztikai régiók többségében emelkedett vagy stagnált, a Balatonnál, Dél-Alföldön és Dél-Dunántúlon kismértékben csökkent a vendégéjszakák száma. A belföldivendég-éjszakák 37 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek. A szállodák szobakihasználtsága 1,5 százalékponttal, 70,1 százalékra nőtt.

A szobaárak és a szálláshelyi szolgáltatások jelentős áremelkedése eredményeként a kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál jóval dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 18 százalékkal (57 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal (37 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 16 százalékkal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 13 százalékkal (10 milliárd forintra) emelkedett. A külföldi szállásdíjbevétel 30 százalékkal, a belföldi 8,1 százalékkal bővült. A legnagyobb mértékben a budapesti szállodák emelték áraikat: átlagosan 37 százalékkal kértek többet, mint tavaly júliusban.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 7,1 százalékkal kevesebbet, 3,2 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. Az üdülőházak kivételével minden szállástípusban alacsonyabb volt a SZÉP-kártyával kiegyenlített összeg, mint egy évvel korábban. Július végén Magyarországon 3354 kereskedelmi szálláshely működött, 0,9 százalékkal kevesebb az előző év azonos időpontjához képest. A közel 97 ezer kiadható szoba kétharmada szállodában állt rendelkezésre.

Az idei első hét hónapban összesen a kereskedelmi szálláshelyek 8,1 százalékkal több, összesen 16,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 10 százalékkal (8,3 millió), a belföldi vendégek 5,9 százalékkal több (8,2 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A szállodák szobakihasználtsága 4,2 százalékponttal, 57,5 százalékra emelkedett. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17 százalékkal több, 254 milliárd forint bruttó árbevételt értek el. Ezen belül a szállásdíjbevétel 20 százalékkal nőtt és megközelítette a 152 milliárd forintot.