A terveknek megfelelően hétfő este Moszkvába indult Sarm es-Sejkből az utolsó menetrend szerinti orosz járat. Három hét alatt 80 ezer turistát szállítottak haza.

November 6-án rendelkezett Vlagyimir Putyin orosz államfő, hogy a hónap végén ideiglenesen fel kell függeszteni a menetrendszerinti repülőjáratokat Oroszország és Egyiptom között az Airbus A321-es gépet ért támadás miatt.

Azóta több mint 80 ezer turistát szállítottak haza, egy részüknek más utat ajánlottak fel kárpótlásul. November közepén még szóba jöhetett törökországi pihenés is, azonban az orosz vadászbombázó lelövése miatt Moszkva megtiltotta, hogy szervezett utakkal Törökországba menjenek oroszok.

A hétfő esti egyiptomi járat utasai arról számoltak be, hogy Sarm es-Sejk tökéletesen biztonságos, észrevehetően nagy a rendőri és katonai jelenlét a szállodáknál, a repülőtéren pedig alaposan átvizsgáltak mindenkit és minden csomagot. Többen azt mondták, hogy nagyszerűn pihentek és mindenképp visszatérnek még.

Egy hónapon belül az orosz turisták előtt két hatalmas idegenforgalmi célpont kapuját csukták be. Tavaly Törökországba 3,2 millió, Egyiptomba 2,6 millió orosz utazott pihenni. A Kreml álláspontja viszont az, hogy a nyaralásnál és az all-inclusive ellátásnál vannak fontosabb dolgok is.