Az ukrán miniszterelnök újabb harcot hirdetett a korrupció ellen és azért, hogy átvilágítható legyen az apparátus működése.

Arszenyij Jacenyuk vasárnap este ismertette feltételeit, amelyek ahhoz szükségesek, hogy folytassa munkáját. Az állami televízió „Tíz perc a miniszterelnökkel” műsorában azt mondta, ezután minden kormányülést élőben kell közvetítenie a tévének. Ezzel is jelezni kell a választóknak, hogy nincsen mutyi, minden a nyilvánosság előtt dől el.

Jacenyuk szerint az átláthatóság elengedhetetlen az államapparátus számára épp úgy, mint az önkormányzatoknak. Ez is segíti azt a harcot, hogy sem a politikai, sem a gazdasági szereplőkre ne gyakorolhassanak nyomást különböző oligarchikus erők, amelyeket nem nevezett meg a kormányfő.

Jacenyuk a múlt héten a parlamentben mondott beszédében felajánlotta, hogy nyújtsanak be ellene és a kormány ellen bizalmatlansági indítványt, és szavazzanak, hogy folytassák-e a munkát. Mint mondta: kész átadni a posztot, ha arra megfelelőbb személyt találnak. A felvetésről nem döntöttek.