Az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. hétfői rendkívüli közgyűlése döntött a közös tulajdonú Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-ben lévő részesedésük átruházásáról az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. részére 2016. január 1-jei hatállyal.

A rendkívüli közgyűléseken döntöttek az Elmű és az Émász Elmű-Émász Ügyfélszolgálati Kft.-ben fennálló részesedésének átruházásáról is az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató részére. Az üzletrészek 50 százalékát 2016. január 1-jével, másik 50 százalékát pedig 2017. január 1-jével adják át a társaságok.

A közgyűlések a határozati javaslatok szerint felhatalmazzák a két cég igazgatóságát, hogy meghozzanak minden olyan döntést, megtegyenek minden olyan nyilatkozatot, és aláírjanak minden olyan okiratot, amely szükséges az intézkedések végrehajtásához.

Az Elmű-Émász Energiaszolgáltató Zrt.-t 2015 augusztusában hozta létre az Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. azzal a céllal, hogy ebbe a cégbe szervezzék az egyetemes szolgáltatási tevékenységet, majd pedig ennek a cégnek a részvényeit a tulajdonos RWE és a magyar kormány között kötött megállapodás értelmében átruházzák a nemzeti közműszolgáltatóra.

A német RWE energiakonszern tulajdonában lévő Elmű Nyrt. és az Émász Nyrt. együtt Magyarország egyik legnagyobb áramszolgáltató vállalata jelenleg. Az Elmű Nyrt. Budapesten és agglomerációjában, az Émász Nyrt. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében, valamint Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye egyes részein mintegy kétmillió ügyfél számára biztosította az elmúlt évtizedekben a villamos energiát egyetemes szolgáltatóként.

A két cég kisfogyasztói számára 2016 januárjától az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. nyújtja az egyetemes áramszolgáltatást.